Sedemdnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 780. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je medtem 514,6. Višje pa je število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, takšnih je 521. Ostajamo v oranžni fazi.

Na današnji novinarski konferenci je po uvodni predstavitvi epidemiološke slike o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 spregovoril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Dejal je, da je preteklo eno leto od prvega okuženega v Sloveniji. V tem letu smo v Sloveniji opravili 935.768 PCR-testiranj, 959.433 testiranj s hitrimi antigenskimi testi, pri tem pa smo po podatkih Kreka potrdili 194.165 pozitivnih testov. Umrlo je 4.113 ljudi, pri katerih je bila okužba potrjena 28 dni pred smrtjo, kar predstavlja 2,1 odstotka vseh okuženih. 2047 smrti smo zabeležili v domovih za starejše.

Najbolj obremenjena je pomurska regija, sledijo ji posavska, nato koroška, najmanj okužb v zadnjem letu pa je bilo v obalno-kraški regiji. »Današnji podatki kažejo, da se nam v zadnjih dneh številke nekoliko dvigujejo. Morda prehajamo v nov val. Zelo pomembno je, da se še bolj striktno držimo že znanih pravil. Čas je, da to zadržimo, da bodo lahko šole ostale odprte,« je navedel Krek. In dodatno opozoril: »Več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj in hitro se lahko obrnemo navzgor, posebej če vemo, da imamo v hiši že dva neljuba gosta: britansko in južnoafriško različico virusa.«

Krek še komentira, da število okužb raste tudi po regijah, kar naj bi bila napoved premika v smer, ki je ne želimo. Videti je, da bi se epidemiološka slika lahko pod vplivom britanskega seva v prihodnjih dneh poslabšala. Izboljšal se je sicer podatek o presežni umrljivosti.

»Trenutno nam obolevajo ljudje v starostni skupini med 25 in 55 let. Lahko bi rekli – delovno aktivna populacija. Srečo imamo, da oboleva manj ostarelih, ki povečujejo zasedenost postelj in večajo umrljivost,« je ocenil in pristavil: »Moram pa opozoriti vse, ki hodite k ostarelim na obisk, da pred obiskom ostanete v sedemdnevni karanteni, saj je to najboljši način, da jih ne boste okužili.« Pregled po starostnih strukturah sicer kaže, da delež okuženih pri starostni skupini 85 in več upada. »Predvsem zato, ker smo že visoko precepili ostarele nad 80 let, imamo pa težavo v skupini 65 do 74 let, ki bodo cepljeni v prihodnjih tednih.«

Glede novega, tretjega vala je sicer še pojasnil, da je zaenkrat najhuje na Češkem, pri čemer je pri poslabšanju veliko vlogo odigral britanski sev. Češka vlada prosi ostale države za pomoč. Njihove bolnišnice so napolnjene. V Lombardiji v Italiji prav tako poročajo o strmi rasti okuženih, v naši neposredni sosedi regiji Furlaniji je še slabše. Slovensko obalno območje ima veliko povezav s tem področjem in tako lahko povežemo slabo stanje v obalno-kraški regiji s slabim stanjem v soseščini.