Orban je to sporočil nekaj minut za tem, ko je politična skupina desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) potrdila spremembe poslovnika, ki naj bi v kratkem vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članom Fidesza.

Madžarski premier je sicer minuli konec tedna napovedal, da bo Fidesz v primeru potrditev sprememb poslovnika sam izstopil iz EPP. Spremembe poslovnika EPP so »očitna sovražna poteza proti Fideszu in našim volivcem«, je zapisal v pismu Webru. »Medtem ko je na sto tisoče Evropejcev hospitaliziranih in ko naši zdravniki rešujejo življenja, je skrajno razočaranje videti skupino EPP ohromljeno z lastnimi upravnimi zadevami ter da poskuša utišati in onemogočiti naše demokratično izvoljene evropske poslance,« še piše v Orbanovem pismu. Madžarski premier je »omejevanje zmožnosti našim evropskim poslancem, da opravljajo naloge izvoljenih članov Evropskega parlamenta« označil za odvzem demokratičnih pravic madžarskim volivcem. »To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo, zato se je upravljavsko telo Fidesza odločilo, da takoj zapusti skupino EPP,« je zapisal Orban v pismu, naslovljenem na Webra.

Fidesz sicer še vedno ostaja zamrznjen član stranke EPP. Stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je namreč marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Na potezi je tako sedaj stranka EPP, je neuradno slišati v Bruslju.

Zver in Tomčeva sprememb poslovnika nista podprla, Novakova jih je

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver iz vrst SDS nista podprla sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika, je sporočila Tomčeva. Ob tem izpostavljata, da bi morale biti spremembe, ki bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, posledica široke in odkrite razprave, ter da je Evropska ljudska stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu. Izpostavljata, da bi morale biti spremembe, ki bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, posledica široke in odkrite razprave, ter da je Evropska ljudska stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu.

Poslanca še menita, da bo »odločitev v nadaljevanju vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči ELS, česar se lahko veselijo politični konkurenti, ELS pa bi morala biti zaradi tega zaskrbljena«. Zato predlagata, da naj razpravo o prihodnosti ELS na ravni celotne stranke opravijo čim prej.

Ljudmila Novak (NSi) je po glasovanju sporočila, da je spremembe poslovnika podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. Izpostavila je, da niso bile uperjene zoper katero izmed članic družine, temveč je bilo treba jasno postaviti pravila v primeru hudih kršitev vrednot njihove politične skupine. Ob tem je poudarila, da »EPP vselej zagovarja in brani vrednote, ki so jih postavili očetje povojne Evrope«. Še posebej v času pandemije imajo ljudje po njenih besedah občutek, da se kratijo njihove osnovne pravice, zato je toliko pomembneje, da se v EPP borijo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava. Obvestilo Orbana vodstvu skupine EPP o odhodu Fidesza je njegova »suverena odločitev«, je še zapisala Novakova, ki meni, da so se negotove razmere v povezavi s statusom Fidesza v skupini EPP s tem tudi dokončno razrešile. »Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine (...) To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci,« je sklenila.

Franc Bogovič (SLS), ki po neuradnih informacijah prav tako ni podprl sprememb poslovnika, je pred glasovanjem v torek spreminjanje poslovnika politične skupine EPP v kontekstu primera Fidesza označil za nekonstruktivno. Takšno spolitizirano spreminjanje pravil po njegovem mnenju tudi slabi EPP, kar je v primarnem interesu politične konkurence.