Madžarska vladajoča stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana ni več članica poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v evropskem parlamentu. Ko so danes poslanci EPP sprejeli spremenjena pravila poslovnika, ki omogočajo lažjo sprožitev postopka suspendiranja oziroma izključitve posamezne stranke iz poslanske skupine zaradi kršitev temeljnih vrednot Unije, je Fidesz napovedal svoj izstop.

Še preden bi lahko sprožili postopek proti Fideszu na podlagi novega poslovnika, je Orban svoje poslance umaknil iz poslanske skupine EPP, rekoč, da se jih poskuša utišati in omejevati. »To je nedemokratično, nepravično in nesprejemljivo,« je po sprejetju poslovnika, ki je bil potrjen z več kot 80-odstotno podporo, ob napovedi izstopa Fidesza sporočil Orban.

Fidesz še ostaja v EPP

Stranka sicer ostaja članica EPP, v kateri je njeno članstvo suspendirano že leto dni, skupščina stranke pa se zaradi pandemije doslej ni mogla sestati, da bi odločala o morebitni izključitvi Fidesza iz EPP. A tudi tam njena prihodnost ni več zagotovljena. V stranki EPP, ki jo vodi Donald Tusk, zagovornik vladavine prava, ki je večkrat izrazil nestrinjanje z Orbanovo politiko, namreč pozdravljajo spremembe poslovnika poslanske skupine.

Zaradi odhoda Fidesza se postavlja vprašanje, kam se bodo preselili madžarski poslanci. Ena izmed možnosti je poslanska skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), kamor sodijo tudi evropski poslanci poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost, najtesnejši Orbanovi zavezniki v EU.

Z odhodom dvanajstih madžarskih poslancev bo poslanska skupina EPP sicer številčno oslabljena, a s 175 poslanci še naprej najmočnejša politična sila v parlamentu. Vodja poslanske skupine Manfred Weber je po odhodu Fidesza dejal, da je madžarska stranka tista, ki se je odvrnila od evropskih temeljnih vrednot. Čeprav nad dogajanjem v stranki ni bil navdušen, pa je zadovoljen, da je situacija zdaj bolj jasna. Weber je bil nazadnje tarča verbalnega napada evropskega poslanca Fidesza Tamasa Deutscha, ki ga je zaradi vztrajanja, da pri spoštovanju vladavine prava ni kompromisov, razglasil za gestapovca. Današnje dogajanje v EPP je vrhunec večletnega odločanja v najmočnejši evropski poslanski skupini, kaj storiti s Fideszom, potem ko je premier Orban v zadnjih letih s svojo politiko na Madžarskem grobo kršil vladavino prava v Evropski uniji.

Zver, Tomčeva in Bogovič proti spremembam, Novakova za

Večina poslanske skupine EPP ni podlegla nedeljskim pritiskom Orbana, ko je spremembe poslovnika EPP označil za Fideszu in madžarskim volilcem sovražno potezo in zagrozil z izstopom iz poslanske skupine. Med 28 poslanci, ki so glasovali proti spremembam poslovnika, so bili Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS) in Franc Bogovič (SLS). Edina od slovenskih evropskih poslancev EPP, ki je spremembe poslovnika podprla, je bila Ljudmila Novak (NSi). Po ocenah Zvera in Tomčeve »obdobje pandemije ni pravi čas« za spremembe poslovnika, razprava bi morala biti »bolj temeljita«, podvomila pa sta tudi o njihovi demokratičnosti, saj naj bi bile spremembe poslovnika »brez prehodnih sprememb strankarskih pravil« vprašljive. Tudi po mnenju Bogoviča čas za spremembe ni bil najbolj primeren, z njimi pa se »na zadovoljstvo političnih nasprotnikov« slabi tudi EPP.

Z velikim zadovoljstvom so odločitev Fidesza sprejeli tudi v drugi in tretji največji poslanski skupini v evropskem parlamentu, pri S&D ter Prenovimo Evropo. V S&D so menili, da bi EPP Fidesz morala izključiti že pred leti, namesto da so dovolili, da svoj način vladanja prenaša še na druge članice. Prihodnji teden želijo razpravo v evropskem parlamentu o medijski svobodi na Madžarskem in Poljskem razširiti tudi na Slovenijo.