Kot je povedal neimenovani učitelj na javni dekliški šoli v mestu Jangebe v zvezni državi Zamfara, so po napadu prešteli preostale učenke in, kot je videti, jih več kot 300 manjka. Starš dveh deklet, ki obiskujeta omenjeno šolo, je za AFP potrdil, da so jih obvestili o napadu in da je zdaj na poti v internat. Napad se je zgodil okoli ene ure ponoči.

Močno oborožene kriminalne skupine na severozahodu in v osrednjem delu nemirne Nigerije so v zadnjih letih okrepile napade ter pogosto ugrabljajo fante in dekleta, včasih za odkupnino, včasih pa jih nato spolno zlorabijo ali kako drugače izkoriščajo.

Minuli teden so z neke šole v sosednji državi Niger odpeljali 42 ljudi, decembra lani je bilo na šoli v Kankari v nigerijski zvezni državi Katsina ugrabljenih več kot 300 dečkov, ki so jih sicer kasneje izpustili. Še vedno je živ spomin na grozljivi ugrabitvi v krajih Dapchi in Chibok. V Dapchiju so džihadisti pred tremi leti ugrabili 111 učenk, v Chiboku pa pred šestimi leti 276 deklet.

Ugrabitve pa nikakor niso edini varnostni izziv v najštevilčnejši afriški državi. Na severovzhodu Nigerije so namreč aktivni džihadistični uporniki, južne regije pretresa etnično nasilje, severozahod in osrednji del države pa sta postala teren za velike kriminalne združbe, ki redno napadajo vasi, pobijajo in ugrabljajo prebivalce ter ropajo in požigajo njihove domove.