Ema Klinec je v Oberstdorfu postavila nov zgodovinski mejnik v slovenskih smučarskih skokih. Z dvema popolnima skoka, ki sta bila povsem v skladu z njeno perfekcionistično naravo, je zasluženo postala svetovna prvakinja. To je prva kolajna za slovenske ženske smučarske skoke na velikih tekmovanjih in prva zmage Klinčeve v karieri.

Dvaindvajsetletni tekmovalki iz Poljan nad Škofjo Loko se je kar nekajkrat izmuznila prva zmaga na tekmah svetovnega pokala. V letošnji sezoni na domači tekmi v Ljubnem in prvi tekmi v Hinzenbachu, ko je obakrat vodila po prvi seriji. V Oberstdorfu je bila po prvi seriji na drugem mestu s točko zaostanka za Avstrijko Marito Kramer. Morala bi voditi z nekaj točkami prednosti, saj je Kramerjeva prejela previsoke ocene za 109 metrov dolg skok, ki je sicer nov rekord skakalnice. Po doskoku je podrsala z zadnjico, vendar sodniki tega niso kaznovali, saj v skokih še nimajo tehnologije VAR kot v nogometu, da bi lahko spremenili odločitev. Slovenski protest ni zalegel, ker na ocene sodnikov ni pritožbe.

Vodilna Kramerjeva osmoljenka četveroboja asinj

Klinčeva je vzdržala psihično breme in s popolno predstavo za učbenike skočila do zlate kolajne, druga je bila Norvežanka Maren Lundby, tretja pa Japonka Sara Takanaši. Vodilna Kramerjeva je v četveroboju asinj za tri kolajne postala največja osmoljenka, saj pristala na nehvaležnem četrtem mestu, potem ko je vodstvo tekmovanja pred njenim skokom nepričakovano znižalo zaletišče.

»Bila sem zelo osredotočena na nalogo. Počasi bom vse skupaj podoživela, saj uro po tekmi sploh nisem vedela, kje sem, ampak predvsem odgovarjala na vprašanja. Verjela sem vase, nisem pa si mislila, da bom zmagala. Hvala vsem, ki so verjeli vame. Po finalnem skoku nisem čutila, da bi lahko zmagala. Naredila sem najbolje, kar sem lahko, in uspelo mi je. Poslušala sem trenerja in šla v oba skoka na vso moč. Najbolj pomembno je bilo, da sem naredila skok iz nog. Mogoče je narediti tudi boljši skok, a če preveč popravljaš malenkosti, lahko vse skupaj še bolj zakompliciraš. Osnova za uspeh so samozaupanje, sproščenost in odločen napad,« je danes preko aplikacije zoom razlagala Ema Klinec. Takoj po finalnem skoku se je znašla v objemu reprezentančnih kolegic, kar je dokaz dobrega vzdušja v ekipi, ki je zvečer v hotelu odprla šampanjec. Kakšen je bil vrtiljak čustev, je bilo vidno takoj po koncu tekme, ko so jo oblile solze, medtem pa sta se na trenerski tribuni tesno objela glavni trener Zoran Zupančič in njegov pomočnik Anže Lavtižar.

Klinčeva je imela v karieri veliko težav zaradi poškodb, saj si je v obeh kolenih strgala križne vezi. Razmišljala je celo o koncu kariere, a zmagala je ljubezen do skokov. Letošnjo sezono je začela z zamudo, saj je zaradi okužbe s koronavirusom morala izpustiti prvo tekmo svetovnega pokala v Ramsauu. Prvo zmago je na veliko veselje dosegla prav na največji tekmi zime. »Vseskozi sem verjela vase. Imela sem tudi srečo, da so drugi verjeli vame, sicer me zdaj ne bi bilo tukaj. Vsi dogodki v letošnji sezoni so me gradili kot osebo, da sem postala še močnejša,« je žarela Klinčeva. Misli je že usmerila k današnji ekipni tekmi, zato je ob številnih obveznostih pogledovala na uro, saj je želela čim prej spat.

Križnarjeva šele v finalu prvič zadela rob mize

Slovenke so dosegle izjemno lep ekipni uspeh, saj je bila Nika Križnar peta, Jerneja Brecl deveta in Urša Bogataj trinajsta. Križnarjeva, ki je bila glede na to, da je nosilka rumene majice, prva slovenska adutinja, je imela veliko težav s prilagajanjem na srednjo skakalnico. »Šele finalni skok je bil prvi v Oberstdorfu, da sem točno zadela odskok na robu mize. Za popolnost je treba popraviti še veliko stvari, vendar zdaj to ni pomembno. Neizmerno sem vesela za Emo. Boljše ne bi moglo biti. Tudi na naslednjih tekmah bomo napadale kolajne,« je bila evforična Nika Križnar, ki ni skrivala solz sreče.

»Ob takšnem uspehu na dan udari koktajl čustev: solze, napetost, smeh… Vedeli smo, da smo dobro pripravljeni. Z nastopi sem zadovoljen. Kapo dol svetovni prvakinji, saj je trdno verjela v dosego zastavljenega cilja. Skoki Klinčeve so bili blizu popolnosti. Peto mesto Križnarjeve je odličen rezultat. Jerneja Brecl je z devetim mestom dosegla rezultat kariere. Urša Bogataj je pokazala napredek. Zaupam dekletom, vse so sposobne skočiti na stopničke. Odločno lahko gremo v ekipno tekmo,« je bil navdušen glavni trener Zoran Zupančič, ki je na trenerski tribuni prejel kopico čestitk tekmecev.