Smučarske skakalke bodo imele jutri ob 17.15 premierno tekmo na veliki skakalnici na svetovnih prvenstvih. Slovenke so v današnjih kvalifikacijah pokazale zelo dobro pripravljenost, saj so se vse štiri uvrstile med najboljših deset, kar pomeni, da so med kandidatkami za kolajne. Ema Klinec je po težavah na obeh ekipnih tekmah na srednji skakalnici znova ujela vrhunsko formo. V kvalifikacijah je bila druga za Avstrijko Marito Kramer, ki je na zahtevo trenerja skočila z enega zaletnega mesta nižje, a je imela že po tradiciji precej slabši doskok v telemark od svetovne prvakinje na srednji skakalnici.

»Pred kvalifikacijami je bil dogovor, da nastopim umirjeno. Nekaj rezerve je bilo le v zadnjem delu skoka, da pridobim še kakšen meter. Malo boljši od kvalifikacijskega je bil le še skok v drugi seriji na treningu v ponedeljek, ko sem pristala pri 133 metrih, ko sem šla še bolj na vso moč. Imamo dobro osnovo, da grem zdaj lahko mirna na tekmo,« je za nacionalno televizijo povedala 22-letna Ema Klinec. Članica SSK Alpina iz Žirov se ni pritoževala, ker je pihal močan veter v hrbet, saj je vodstvo tekmovanja poskrbelo za dovolj visoko naletno mesto, da so skakalke uživale v dolgih skokih.

Nika Križnar, vodilna tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bila v kvalifikacijah peta in vidno je bilo, da ima še rezerve. »Vse skupaj je malo zadržano in nesproščeno. V nasprotju s ponedeljkovim treningom, ko nisem zadela roba mize za točen odskok, mi je uspelo vsaj to. Tekmo svetovnega prvenstva skušam jemati kot vsako v svetovnem pokalu. Če jo jemlješ kot nekaj več, je več stresa in si le še bolj živčen. Ko sem bom sprostila v zraku in uživala, bo tudi dolžina skoka prava,« je povedala Nika Križnar, ki na vsakem koraku z nasmehom kaže, da uživa v skakanju. Urša Bogataj (sedemo mesto) je zaradi dobrega odriva znova imela visoko krivuljo leta, ob doskoku pa zanjo že tradicionalne težave, ko izgublja točke za slog. Jerneja Brecl (deseto mesto) v vsakem skoku išče, kaj mora izboljšati za popolnost, a že to, kar trenutno pokaže tretja z letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva, je že na visoki ravni.

Izidi kvalifikacij: 1. Kramer (Avs) 153,3 (137,5), 2. Klinec (Slo) 148,8 (130). 3. Takanaši (Jap) 146,2 (127). 4. Althaus (Nem) 136,9 (128), 5. Križnar 135,2 (123,5), 6. Lundby (Nor) 134,4 (127,5), 7. Bogataj (Slo) 129,9 (127), 8. Bjoerseth (Nor) 128,9 (123), 9. Hoelzl (Avs) 125,2 (122,5), 10. Brecl (Slo) 123 (121).