Prepoved prehajanja med posameznimi italijanskimi deželami izjemoma na velja v primeru odhoda na delo ali nujnih primerov.

Omejena so še naprej zasebna druženja. V rdečih območjih, za katere velja veliko tveganja za okužbo, bo prav tako do 27. marca veljala prepoved zasebnih obiskov. Zaenkrat nobena od dežel še ni obarvana rdeče, so pa takšne barve že posamezne pokrajine.

Poleg tega so povsod v Italiji še naprej na prostem obvezne zaščitne maske. Od 22. ure dalje v državi velja policijska ura.

Italija z okoli 60 milijoni prebivalcev je lani jeseni v boju proti novemu koronavirusu uvedla barvni sistem tveganih območij: rdeče območje pomeni veliko število okužb z novim koronavirusom ter stroge protikoronske ukrepe. V rumenih območjih so v veljavi najmilejši protikoronski ukrepi. Vmes med obema je oranžno območje.

Reprodukcijsko število okužb, ki kaže, koliko drugih naprej okuži okuženi, je v Italiji v porastu. Od konca januarja do 9. februarja se je povzpelo na 0,99. Vsa prizadevanja gredo v smeri, da se to število obdrži pod ena, sicer se virus začne pospešeno širiti. V nedeljo so v Italiji v zadnjih 24 urah potrdili več kot 13.000 novih okužb s sars-cov-2.

Madžarski parlament zaradi epidemije podaljšal izredne razmere

Madžarski parlament je danes zaradi epidemije z dvotretjinsko večino glasov ponovno podaljšal izredne razmere. Za je glasovalo 133 poslancev, 55 jih je bilo proti, en poslanec se je glasovanja vzdržal. Opozicija podaljšanju izrednih razmer za naslednjih 90 dni nasprotuje.

Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je zaigrala zaupanje in izredne razmere izkoristila, da je okrepila svojo oblasti, meni madžarska opozicija. Prav tako je opozicija od madžarske vlade zahtevala, da bi morali državljani imeti prosto izbiro, s katerim cepivom proti covidu-19 jih bodo cepili. O tem, s katerim cepivom jih bodo cepili, sedaj izvedo šele na kraju cepljenja.

Prav zaradi tega pravila naj bi se po podatkih madžarskega statističnega urada zmanjšala pripravljenost za cepljenje proti covidu-19 na Madžarskem. V državi cepijo tako s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila, kot s kitajskim in ruskim cepivom.

Orban na drugi strani podaljšanje izrednih razmer utemeljuje s tem, da ni nadaljnjega izboljšanja razmer v drugem valu epidemije, hkrati bi lahko nove, nevarnejše različice novega virusa ponovno povzročile porast števila novih okužb.

Po začetku epidemije covida-19 na Madžarskem marca lani so v državi uvedli izredne razmere, ki vladi omogočajo, da vlada brez parlamenta z odloki.