Sodnica Vera Akimova je razsodila, da je Navalni kriv obrekovanja veterana druge svetovne vojne, ki ga je Navalni še z nekaterimi drugimi Rusi označil za izdajalce, ker so se pojavili v videoposnetku v podporo Kremlju. Izrekla mu je globo v višini 850.000 rubljev (okoli 9400 evrov), kar je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa približno dvakratnik povprečne letne plače v Rusiji.

Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo globo v višini 950.000 rubljev (približno 10.700 evrov) ter da se tri leta in pol pogojne kazni, ki jo je Navalni dobil leta 2014, spremeni v zapor, saj je do domnevnega obrekovanja prišlo med njegovo pogojno obsodbo.

Pred tem je danes sodnik Dmitrij Balašov zavrnil pritožbo Navalnega na razsodbo nižjestopenjskega sodišča iz začetka meseca, ki mu je dosodilo dve leti in osem mesecev zaporne kazni v kazenski koloniji, ker je večkrat kršil pogojno zaporno kazen iz leta 2014.

Balašov je kazen znižal za šest tednov, kolikor jih je opozicijski voditelj prestal v hišnem priporu. Tako bo zaprt nekaj več kot dve leti in pol.