Kaj jesti večer pred pomembnim dvobojem, je razkrila finalistka OP Avstralije v tenisu Naomi Osaka. »Tri tedne zvečer že jem japonsko hrano, potem pa sem se odločila, da bom večerjala grško hrano. Očitno mi je koristila,« je po polfinalni zmagi proti Sereni Williams povedala Naomi Osaka, ki je najuspešnejši teniški igralki vseh časov preprečila osvojitev 24. turnirja največje četverice. Podrobnosti večerje so ostale skrivnost, bržčas pa na krožniku ni imela kakšne grške pojedine, ki zna biti zelo kalorična in neprimerna športnemu jedilniku.

Prvi cilj pet lovorik

Zadnja lovorika Američanke, ki bo septembra dopolnila 40 let, na največjih turnirjih ima že štiriletno brado, saj je nazadnje pokal dvignila pred štirimi leti prav v Avstraliji. Na tiskovni konferenci po dvoboju se je Serena Williams čustveno zlomila in zapustila prizorišče. Poraz je bil zanjo zelo boleč, čakanje prve največje lovorike, odkar je postala mama, pa vse bolj mučno. Odkar se je po premoru zaradi rojstva otroka vrnila na teniška igrišča, na vseh turnirjih sodi med favoritinje. Praviloma se uvršča v odločilne boje, a predzadnja ali zadnja stopnica je bila vselej previsoka. Kljub temu da v igri napreduje, da je vse boljša v obrambni igri, česar se tekmice zavedajo, se je tekmice vse manj bojijo.

Predvsem Naomi Osaka, ki bo jutri naskakovala četrto zmago na turnirjih za grand slam. »Moj veliki cilj je pet lovorik na turnirjih za grand slam. Ali si bom kasneje želela deset, morda petnajst končnih zmag, ne vem. Dejstvo je, da moram najprej uresničiti prvotni cilj,« pojasnjuje Naomi Osaka. Japonka vsako leto bolj prevzema teniški primat, mnogi športni poznavalci pa so mnenja, da postaja prva zvezdnica svetovnega športa. Ne zgolj po sponzorskih pogodbah, s katerimi je po višini že davno prehitela Novaka Đokovića in Rafaela Nadala.

Finalista še Američanka in Srb

Triindvajsetletna Japonka se bo v sklepnem ženskem boju pomerila z Jennifer Brady, ki se je uvrstila v prvi finale turnirjev največje četverice. Američanka je v drugem polfinalu premagala Čehinjo Karolino Muchovo. Dvoboj je bil precej izenačen, v zadnji igri pa zelo nepredvidljiv. Jennifer Brady, ki je bila v 3. krogu s 6:1, 6:3 boljša od Kaje Juvan, se je prekmalu veselila svojega največjega uspeha, ko je zaključno žogico pri vodstvu s 5:4 v odločilnem nizu za malenkost poslala izven igrišča. Sledili so številni preobrati, Američanka pa ni mogla skriti frustracij. Kljub temu se je veselila največje zmage v karieri, precej pa so ji pomagale neizsiljene napake tekmice.

Novak Đoković se je včeraj ekspresno uvrstil v deveti finale OP Avstralije. Vseh osem doslej je v areni Rod Laver dobil. Prvi igralec sveta je neverjeten niz novinca na turnirjih največje četverice Aslana Karaceva ustavil v slabih dveh urah. Dobra vest za navijače Srba je, da se je Đoković pokazal v najlepši luči na letošnjem prvenstvu. »Počutil sem se najbolje doslej. Nisem čutil nobenih bolečin, tako da sem končno užival. Rad bi pohvalil tekmeca, ki je v Melbournu spisal neverjetno zgodbo. Nanj sem se dobro pripravil, vselej sem imel odgovor na močne udarce. Zaradi poškodbe med prostimi dnevi nisem treniral, sedaj pa imam do finala dva dneva časa. Zagotovo bom v tem času kaj prijel lopar,« sporoča Novak Đoković, ki je storil zgolj 14 neizsiljenih napak, torej več kot 40 manj kot v četrtfinalu proti Aleksandru Zverevu. Đoković bo tekmeca v finalu dobil danes, ko se bosta ob 9.30 po srednjeevropskem času pomerila Rus Daniil Medvedjev in Grk Stefanos Cicipas.