Pričakujejo do pol centimetra debelo plast ledu po cestah in ponekod na jugu do 30 centimetrov debelo snežno odejo. Iz juga ZDA že poročajo o številnih prometnih nesrečah, motnjah pri dobavi električne energije ter zapiranju letališč.

Trenutno zimsko vreme na jugu ZDA že primerjajo z orkanom najvišje, pete kategorije, ker na sneg in led niso pripravljeni. Do davi so odpovedali približno 3000 poletov. Samo na letališču Dallas-Fort Worth, kjer je temperatura padla na minus 15 stopinj Celzija, so jih odpovedali 1500. Guverner Teksasa Greg Abbott je razglasil izredne razmere za celotno območje zvezne države, to pa je v nedeljo zvečer storil tudi predsednik ZDA Joe Biden, da bi olajšal dostavo zvezne pomoči prizadetim.

Abbott ter guvernerja Arkansasa Asa Hutchinson in Oklahome Kevin Stitt so mobilizirali nacionalne garde, vojska pa pomaga pri reševanju voznikov, ki jih je neurje ujelo na cestah.

Območje je sicer v primežu snega in ledu že teden dni. Pri Dallasu oziroma Fort Worthu je prejšnji teden prišlo do velikega verižnega trčenja z okoli 300 vozil, pri čemer je umrlo šest ljudi. Sneg in mraz se širita naprej proti severovzhodu ZDA in trenutno je opozorilo pred snežnim neurjem velja za okoli 150 milijonov prebivalcev ZDA. Proti severu so sicer takih zim vajeni in težave niso tako velike kot na jugu.

V Teksasu je bilo začasno brez elektrike 2,6 milijona odjemalcev, v Oklahomi 5000, v Arkansasu pa 3000. V Teksasu so električni regulatorji vpeljali rotacijske redukcije, da ohranijo delovanje sistema in za nekaj ur je potem brez elektrike po več sto tisoč odjemalcev naenkrat.

Prebivalce zato pozivajo, naj varčujejo z elektriko, kar je seveda ob temperaturah pod ničlo večinoma pobožna želja. Mraz in led sta poskrbela, da je v Teksasu onemogočena polovica vseh zmogljivosti elektrarn na veter in to v času, ko so potrebe po elektriki največje.