Izteklo se je hitro. Po vsega petih dneh sojenja je ameriški senat v soboto oprostil bivšega predsednika Donalda Trumpa obtožbe, da je s širjenjem teorij zarot o volilnih prevarah napeljal svoje privržence k uporu proti oblasti in je zato neposredno odgovoren za vdor v kongres 6. januarja med potrjevanjem volilne zmage demokrata Joeja Bidna. Za obsodbo Trumpa je glasovalo 57 senatorjev (vseh petdeset demokratskih in še sedem republikanskih), kar je deset manj od zahtevane dvotretjinske večine za obsodbo. Ostalih 43 republikanskih senatorjev je glasovalo za oprostitev.

To je bila druga ustavna obtožba proti Trumpu po tisti iz leta 2019, ki mu je očitala oviranje preiskave in zlorabo oblasti s pritiski na Ukrajino, da bi odprla preiskavo o Bidnu in njegovem sinu Hunterju. Za razliko od tiste, ko je za obsodbo glasoval samo en republikanec (Mitt Romney iz Utaha), se mu je tokrat pridružilo še šest njegovih strankarskih kolegov (Pat Toomey iz Pensilvanije, Susan Collins iz Mainea, Lisa Murkowski iz Aljaske, Ben Sasse iz Nebraske, Richard Burr iz Severne Karoline in Bill Cassidy iz Louisiane). To je bilo presenečenje, saj se je pričakovalo največ pet glasov republikancev. Sojenje je bilo tokrat posebno zato, ker so prvič sodili predsedniku, ko se mu je mandat že iztekel. Bilo je tudi daleč najkrajše od vseh štirih dosedanjih takšnih postopkov.

McConnell govoril kot demokrat

Razplet je bila sicer pričakovan, saj je dovolj republikanskih senatorjev že vnaprej napovedalo, da bodo glasovali proti obsodbi. Ko je bil rezultat enkrat znan, pa je s svojimi besedami presenetil vodja republikanske manjšine v senatu in najvplivnejši strankin funkcionar Mitch McConnell. V nastopu v senatu je iz vseh topov udaril po Trumpu in celo nakazal, da bi ga lahko zaradi dejanj kazensko preganjali. Za nekaj minut je zvenel, kot bi bil globoko zapriseženi demokrat: »Nobenega dvoma ni, nobenega, da je predsednik Trump praktično in moralno odgovoren za dogodke (6. januarja)... Voditelj svobodnega sveta ne more tedne dolgo grmeti, da sile iz ozadja kradejo državo, in potem hliniti začudenost, ko mu ljudje verjamejo in počnejo neodgovorne reči... Videti je bil odločen, da ali spremeni voljo volilcev ali pa ob odhodu požge naše institucije. In to brezvestno početje se ni končalo niti, ko se je začelo nasilje,« je dejal McConnell.

Toda kljub takšnemu stališču je McConnell glasoval proti obsodbi, rekoč da sojenje predsedniku potem, ko je že odšel s položaja, ni ustavno. Zaradi tega ga je kritizirala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Dejala da je bil McConnell tisti, ki je po sprejetju ustavne obtožbe proti Trumpu 13. januarja dejal, da ni časa za izpeljavo sojenja v senatu do 20. januarja, ko se je Trumpov mandat končal. Sicer je pred začetkom sojenja Trumpu senat sam glasoval o ustavnosti postopka proti predsedniku, ki se mu je mandat iztekel, in jo z večino potrdil, takrat z vsemi glasovi demokratov in petimi republikanskimi.

Vendar je McConnell imel razloge za svoje ravnanje. Če bi glasoval za obsodbo, bi to stranko notranje razbilo, saj mu ne bi mogel slediti del dobršen del republikanskih senatorjev, ki so že prej napovedali glas proti oziroma so zvesti Trumpu. Po drugi strani pa z ostro kritiko bivšega predsednika prevzema nase breme vseh tistih, ki se bojijo volilnega gneva Trumpovih pristašev, a bi se bivšega predsednika tudi radi znebili. McConnel je nakazal mogočo pot, rekoč da »imamo v tej državi sistem kazenskega prava. Imamo civilno pravdanje. In nekdanji predsedniki nimajo imunitete ne pred enim ne pred drugim«. V boju za republikansko stranko med Trumpom in McConnellom je včeraj gong naznanil prvo rundo.

Trump: Veliko vam imam za povedati

In Trump je napovedal, da ne bo samo stal v kotu. Po oprostitvi v senatu se je oglasil z javno izjavo. V njej je zapisal, da se je končalo »še eno dejanje največjega lova na čarovnice v zgodovini naše države«. Predvsem pa je nakazal, da njegovega političnega udejstvovanja ni konec: »Naše zgodovinsko domoljubno čudovito gibanje Naredimo Ameriko spet veliko se je šele zares začelo. V mesecih, ki prihajajo, vam imam veliko za povedati in veselim se nadaljevanja našega skupnega potovanja k doseganju ameriške veličine.« Pričakovati je najmanj to, da bo prihodnje leto na republikanskih strankarskih volitvah pozival svoje pristaše, naj glasujejo za senatorje in kongresnike, ki so ga na sojenju podprli, ter za tekmece tistih kongresnikov in senatorjev, ki ga niso. Živa ostajajo tudi ugibanja o njegovi drugi kandidaturi, in to navkljub mnogim ocenam, da je Trumpova politična kariera uničena.

Od tega, kako se razvijala dinamika v stranki, bo verjetno odvisno tudi razmišljanje bivših republikanskih funkcionarjev o ustanovitvi nove desnosredinske stranke, o čemer je ta teden poročal Reuters. Več kot 120 jih je pretekli teden na videokonferenci razpravljalo o tem, kako se postaviti po robu Trumpu. Ena ideja je ustanovitev frakcije znotraj stranke, druga ustanovitev nove, »žlahtno konservativne«. Glede na to, da imajo ZDA za večino položajev enokrožni večinski sistem, pa bi to še najbolj koristilo demokratom, saj bi se glasovi na desni cepili med dve stranki.