Ameriška veriga fizičnih prodajaln videoiger Gamestop se je v zadnjih tednih znašla v središču pozornosti svetovne javnosti. Razloge za to ni smiselno iskati v sami verigi, ki je le postranski akter v spopadu med velikimi »hedge« skladi in zasebnimi borznimi špekulanti, ki so »zavohali kri« in izkoristili tvegano igro skladov v svojo finančno korist. Vmesni rezultat dogajanja je, da je delnica verige fizičnih prodajaln videoiger, ki je 3. aprila 2020 stala 2,6 dolarja, 28. januarja letos sredi trgovalnega dneva dosegla ceno 469,42 dolarja.

Po doslej znanih podatkih so glavni akterji dogajanja skladi, kot sta Melvin Capital Management in Citron Research, ter zasebni špekulant s spletnim imenom »DeepFuckingValue«, ki z delnicami Gamestopa trguje že vsaj od leta 2019. Njegova 53.000 dolarjev težka investicija v delnice po ceni od 30 do 75 centov se je že do septembra 2019 oplemenitila za 86 odstotkov, podatke o svojih borznih dobičkih pa je delil s spletno skupnostjo, ki se je oblikovala okoli podstrani r/WallStreetBets v spletni klepetalnici Reddit. Uspešnost svoje investicije je pripisoval Gamestopovi spremembi poslovnega modela, nižanju stroškov in drugimi s poslovanjem podjetja povezanimi dejavniki. Vendar to je bilo daleč od vsega, kar se je dogajalo z delnico. Skupnost zasebnih špekulantov je namreč opazila, da so o vrednosti delnice Gamestopa špekulirali tudi veliki »hedge« skladi. Še več, ocenili so, da gre za delnico z največ položenimi stavami na njen padec s tako imenovanimi kratkimi pozicijami oziroma »shorti« na celotnem trgu. Sledila je reakcija, ki je hedge sklade spravila v izredno neugoden položaj.

Skladi stavili preveč samozavestno

Hedge skladi so na delnico Gamestopa postali pozorni zaradi slabih poslovnih poročil podjetja in dejstva, da fizične prodajalne videoiger vse težje konkurirajo spletnim prodajalnam, kot je Steam. Da bi iz neizogibnega zatona nišne verige prodajaln lahko izvlekli zasebni dobiček, so hedge skladi sklenili stavo, da bo vrednost delnic Gamestopa v prihodnosti še dodatno padla. Sposodili so si delnice, jih prodali po tedanji ceni, v upanju, da jih bodo kasneje lahko kupili ceneje, vrnili in obdržali razliko med vsoto, za katero so delnico prodali, in tisto, za katero so jo kupili. Če bi od prodaje sposojene delnice dobili 10 dolarjev, za nakup delnice pa nato morali odšteti 2 dolarja, bi bil dobiček 8 dolarjev. Če se stava ne izide, pa lahko nastanejo strašne izgube, saj vrednost delnice z nizko ceno lahko zraste precej bolj, kot pade.

Za nameček so se v primeru Gamestopa hedge skladi dodatno ušteli, saj so si izposodili več delnic podjetja, kot jih pravzaprav obstaja. Če delnici vrednost pada, to ni problem, saj je v obtoku vselej dovolj delnic, da lahko špekulant večkrat odkupi in vrne »iste« delnice. Če pa na trgu primanjkuje delnic, se takšen špekulant lahko nenadoma znajde v situaciji, ko izposojenih delnic ne more več vrniti v celoti, kar vodi v nevarnost še večjih izgub.

Sanjajo o ceni 5000 dolarjev na delnico

Ko je skupnost zasebnih špekulantov iz klepetalnice r/WallStreetBets izvedela, kaj se z delnico verige pravzaprav dogaja, se je začelo množično kupovanje, hkrati pa zelo agresivno prepričevanje, da delnic pod nobenim pogojem ne smejo prodati in tako vrniti v obtok. Dogajanje se je še zaostrilo, ko je sredi januarja vrednost delnice poletela v nebo. Uporabnik »DeepFuckingValue«, ki je v delnice leta 2019 investiral 53.000 dolarjev, je samo s tem vložkom postal multimilijonar. Seveda, če se njegova stava izide. Njegovemu zgledu sledijo tudi drugi, apetiti pa medtem že segajo »do Marsa«, kot se izražajo člani foruma. Mnogi med njimi verjamejo, da bi vrednost delnice lahko poletela tudi do 5000 dolarjev.

Strategija se je razširila na druge podobne delnice, dodatno pa se je zgodba zapletla, ko so nekatere trgovalne platforme, kot je Robinhood, malim investitorjem do konca četrtkovega trgovanja onemogočile kupovanje Gamestopovih delnic, njihova vrednost pa je v urah po blokadi (začasno) padla za okoli 44 odstotkov. Platforme pravijo, da so to storile zaradi pravnih razlogov, mnogi pa jim očitajo, da ščitijo sklade, ki izgube že sedaj štejejo v milijardah. V primeru Robinhooda bode v oči še dejstvo, da je v delni lasti enega od vpletenih skladov. Dogajanje spremlja tudi ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC), v javnosti pa se je začela oblikovati podoba, da gre za boj med milijoni dobrih malih upornikov in skorumpirano kapitalistično elito. No, tudi ocene, da gre za ravs med zasebnimi in institucionalnimi morskimi psi, niso daleč od resnice.