Vse od olimpijskih iger v Pjongčangu je Jakov Fak čakal, da se bo znova povzpel na zmagovalni oder. V Anterselvi v Italiji je doživel veliko olajšanje, ko je na petnajstkilometrski preizkušnji s skupinskim startom suvereno osvojil tretje mesto. »To je zelo dober občutek pred naslednjim izzivom – svetovnim prvenstvom na Pokljuki,« je dejal 33-letni Jakov Fak.

Neuničljivi J. T. Boe

Novo šampionsko predstavo je uprizoril neuničljivi norveški as Johannes Thingnes Boe, ki je z izvrstnim tekom in skoraj brezhibnim streljanjem pustil konkurenco daleč za seboj. Še najbolj, a le na dobre pol minute, se mu je približal francoski tekmec Quentin Fillon Maillet, ki je bil brez možnosti za zmagoslavje. »To je zelo pomembna zmaga. Želel sem napadati in na progi sem se počutil izvrstno. Zelo sem srečen, da sem tekmo dobil z napadom. To je tudi skrivnost biatlona – moraš napadati, da boš najboljši,« je dejal sedemindvajsetletni Johannes Thingnes Boe, ki je dosegel že 52. zmago na dosedanji športni poti. Pred letom dni si je z zmago v Anterselvi prislužil naslov svetovnega prvaka.

Jakov Fak je bil na mnogih tekmah v letošnji zimi blizu preboja med najboljše, a ga je vselej malenkost zmanjkalo. Tokrat mu je v Anterselvi uspela sijajna tekaška in strelska predstava. Po natančnem streljanju v ležečem položaju je bil vseskozi v ugodnem položaju za stopničke, ki ga je ohranil tudi po prvi zgrešeni tarči stoje. Odločilno je bilo zadnje streljanje, kjer je Fak edini izmed vseh tekmovalcev zadel vseh pet poskusov in se izstrelil na tretje mesto. Njegove 26. stopničke v karieri so izvrstna napoved pred prihajajočim svetovnim prvenstvom, ki bo med 9. in 21. februarjem na Pokljuki. »Zelo sem zadovoljen s tokratnim nastopom. Po dolgih dveh sezonah sem končno nazaj na stopničkah. Zavedam se, da bo treba še naprej dobro trenirati, saj je vsaka tekma poseben izziv. Tretje mesto v Anterselvi še ne pomeni, da se na svetovnem prvenstvu pride z lahkoto do kolajne. Na Pokljuki bo treba zelo dobro nastopiti in potem bo odličje dosegljivo,« je komentiral Jakov Fak.

Velepec zadovoljen s štafeto

Dan pred nedeljsko posamično tekmo se je triindvajset reprezentanc pomerilo v štafetni preizkušnji. V zaključku se je vnel ogorčen boj za prvo mesto, ki so ga za 0,8 sekunde dobili Francozi pred Norvežani. Francija je bila v Anterselvi najboljša že na lanskem svetovnem prvenstvu in očitno ji prija italijansko prizorišče. Slovenija se je v postavi Tršan, Fak, Dovžan in Cisar odrezala solidno in zasedla deseto mesto. Trener Uroš Velepec je takole strnil misli: »S to ekipo smo prikazali najboljšo predstavo sezone. Brez Klemna Bauerja moramo biti zadovoljni, saj imamo tri člane in mladinca Cisarja. Deseto mesto mora zadovoljiti naše apetite. Seveda bi lahko bili še višje, a preprosto je bilo preveč napak na strelišču. Deseto mesto je zelo dober dosežek, osmo mesto bi bilo perfektno.«