Podporniki priprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega danes organizirajo proteste po vsej državi, da bi prisilili oblast, da ga izpusti iz pripora, kar bo svojevrsten test tega, kakšno podporo uživa zunaj Moskve, kjer je manj znan.

Sodelavec Navalnega Leonid Volkov je dejal, da namerava opozicija danes objaviti tudi videoposnetek o preiskavi o Putinu in njegovih sodelavcih, potem ko so že razkrili razkošno palačo ob Črnem morju, ki naj bi pripadala predsedniku, kar je Kremelj zanikal. Posnetek je imel do včeraj 57 milijonov ogledov. Ni znano, koliko teh je bilo v tujini.

Putin Navalnega obtožuje, da ga podpirajo ZDA, za danes napovedane proteste pa so v vladi označili za nezakonito delo provokatorjev. V zadnjih dneh so varnostne sile aretirale nekaj izpostavljenih privržencev Navalnega.

Kako dolgo bo v zaporu?

Organizatorji sicer pričakujejo, da bi z množično udeležbo prisilili Kremelj, da izpusti Navalnega, ki so ga aretirali zaradi kršenja pravil pogojne izpustitve, in sicer po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil po napadu nanj z živčnim strupom v Rusiji. Čaka tudi na sojenje v še dveh postopkih.

Volkov se ob tem spominja, da so Navalnega leta 2013 zaprli za pet let, pa ga po množičnih protestih pogojno izpustili. »Uspelo nam je takrat, moralo bi nam tudi zdaj. Najpomembneje je, da se ne bojimo,« je rekel. Viri blizu Kremlja pa pravijo, da bo Navalni ostal v zaporu, morda do septembrskih volitev. »Začenja biti grožnja,« pravijo, ankete pa kažejo, da ima med Rusi med 15 in 17 odstotki podpore. Spet drugi menijo, da lahko Navalni postane grožnja, če bo dolgo zaprt in se ga bo spremenilo v mučenika. Putina je k njegovi izpustitvi v telefonskem pogovoru pozval predsednik evropskega sveta Charles Michel. agencije