Prejšnji teden je ekipa podpornikov Navalnega objavila odmeven videoposnetek z razkošno palačo na obali Črnega morja. Bila naj bi Putinova, gradnjo pa naj bi financiral z denarjem iz podkupnin. Video ima že več kot 90 milijonov ogledov.

Peskov je danes zatrdil, da navedbe o Putinovem lastništvu ne držijo. Zatrdil je, da je posestvo v lasti poslovnežev, ki pa jih ni hotel imenovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako ni odgovoril na vprašanja novinarjev, zakaj posestvo varujejo agenti notranje obveščevalne službe FSB in varnostne službe FSO.

Sicer je trditve iz posnetka v ponedeljek zanikal tudi sam Putin. Zatrdil je, da niti on niti njegovi bližnji zavezniki niso lastniki ogromnega posestva, ki je po navedbah iz posnetka 40-krat večje od ozemlja, ki ga obsega Monako, in ki naj bi bilo vredno vsaj milijardo evrov.

Avtorji posnetka na drugi strani trdijo, da pravi lastniki posestva nikakor nimajo dovolj denarja, da bi lahko zgradili takšno palačo. V resnici naj bi jo financirali z denarjem iz podkupnin Putinu.

Navalni se je sicer po več mesecih zdravljenja zaradi zastrupitve z živčnim plinom pred desetimi dnevi vrnil v Moskvo, a so ga takoj ob prihodu prijeli in priprli, ker naj bi kršil pogojno kazen. V priporu naj bi na odločitev sodišča o njegovi nadaljnji usodi počakal 30 dni. Po napovedih iz Moskve naj bi sicer sodišče o njegovem primeru odločalo v četrtek.

Aretacija Navalnega je nato minuli vikend sprožila množične proteste njegovih podpornikov po vsej Rusiji. Prišlo je tudi do spopadov s policijo. Prijetih je bilo več kot 3700 ljudi.

Peskov je danes za nasilje obtožil protestnike, ki da so napadli ruske varnostne sile. Priznal je sicer, da je bilo tudi "nekaj žalostnih trenutkov grobosti predstavnikov varnostnih sil". Kot je dejal, te dogodke preiskujejo, še poroča dpa.