V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1266 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa jih je bilo 199. Iz bolnišnic je bilo v domačo oskrbo odpuščenih 80 ljudi. Umrlo je 23 bolnikov.

»Vlada je včeraj sprejela pomembno odločitev o podaljšanju epidemije za 60 dni,« je na novinarski konferenci uvodoma dejal vladni govorec Jelko Kacin. Povedal je še, da je vlada podaljšala večino obstoječih protikoronskih omejitev, se pa odpirajo čistilnice. Šole ostajajo zaprte. Pri prehodu meje so med izjeme, ki omogočajo prehod brez karantene, dodatno uvrstili dvolastnike zemljišč. Poudarke včerajšnje seje vlade smo zbrali v tem članku.

Ni pogojev za kakršnokoli sproščanje

»Sedemdnevno povprečje okužb je 1549, kar pomeni, da smo še vedno precej daleč od prvega mejnika, po katerem bi bili v rdečem območju in bi lahko sproščali posamezne dejavnosti,« pravi Kacin in ob tem dodaja, da se trend počasi izboljšuje. »Da bomo prvi mejnik, manj kot 1350 okužb, dosegli v najkrajšem možnem času, se moramo dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. To velja še posebej pred vikendom, ki bi naj bil po napovedih vremenoslovcev zelo lep. Vsi, ki se boste odpravili ven, na izlete, upoštevajte higienska priporočila,« je pozval vladni govorec.

V Sloveniji za zdaj še niso zaznali katerega od novih sevov koronavirusa, so ga pa potrdili v sosednjih državah. »Lahko se zgodi, da se bo ta sev pojavil tudi pri nas, kar bi lahko izrazito vplivalo na našo epidemiološko sliko,« je dejal Kacin in še enkrat pozval k spoštovanju samozaščitnih ukrepov.

»Nikamor se ne premaknemo«

Koordinator za covidne bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta je na novinarski konferenci povedal, da je pred novim letom je pritisk na bolnišnice sicer rahlo popustil. »Osmega januarja je bilo 1160 hospitaliziranih, najmanj doslej, a število ponovno raste, tudi število novih sprejemov,« je opozoril Carotta. Povedal je, da se »nikamor ne premaknemo, saj smo praktično že drugi mesec na platoju 1200 do 1300 hospitalizacij«.

Povedal je še, da so od Bojane Beović v začetku januarja prejeli projekcijo razvoja epidemije, ki jim je dala precej misliti. »Projekcija razvoja epidemije v tretjem valu kaže, da bo potrebnih približno 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi je slovensko zdravstvo razpolagalo sredi decembra,« je povedal Carotta in dodal: »Zdi se, da se ta projekcija uresničuje. Število novosprejetih v bolnišnice se dviguje.«

»Pojma nimam,« pa je Carotta odgovoril na novinarsko vprašanje, zakaj so številke na Balkanu v zadnjem obdobju mnogo boljše kot v Sloveniji. »Možno je tudi, da se številke skrivajo, nimam pojma, res ne,« je dejal.

Več kršitev v frizerskih salonih in avtopralnicah

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je povedala, da se je nabor nadzornikov povečal s PKP7. »Inšpektorji so zaznali več kršitev, tudi v frizerskih salonih in avtopralnicah. Tudi v večstanovanjskih stavbah še vedno opažamo kršitve. Več prijav je bilo preverjenih tudi zoper gostinskih lokalov,« je pojasnila. Povedala je še, da je bilo v gostinstvu opravljenih 150 nadzorov, izrečeni pa sta bili dve prekrškovni sankciji in 14 opozoril. Potrdila je, da bo tudi ta vikend potekal poostren nadzor.

Poostren policijski nadzor čez vikend

Po besedah namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka je slovenska policija v zadnjih treh tednih opravila več kot 45.000 nadzorov. Izdanih je bilo skoraj 1200 glob, večinoma zaradi neuporabe maske in nedovoljenega prehajanja občin oziroma regij. Največ kršitev je bilo v soboto, 9. januarja.

»Odlok o omejitvah gibanja res določa, da lahko posameznik s svojimi družinskimi člani prehaja občinske meje za namen individualne rekreacije,« je dejal Pečjak in opozoril, da bodo v primeru, če bo tudi prihajajoči vikend prišlo do velikega števila kršitev odloka o omejitvah prehajanja občinskih oziroma regijskih meja, zdravstveni stroki predlagali, da se gibanje znova omeji in vrne znotraj meja občin.

»V primeru večje gneče bomo tudi ta konec tedna zapirali določene cestne odseke. Preverjali bomo, ali se tam nahajate v skladu z odlokom. Če ste izven svoje regije, bomo podali kazen,« je opozoril Pečjak. »Svoja vozila parkirajte na za to označenih mestih in tako, da ne ovirate ostalega prometa. Zraven imejte vsa potrebna dokazila,« je še dejal vsem tistim, ki se bodo čez vikend odpravili na izletniško priljubljene točke. Napovedal je, da bo policija tudi ta konec tedna izvajala poostren nadzor prometa in preverjala spoštovanje sprejetih odlokov.

Posnetek novinarske konference o aktualnem stanju glede epidemije.