Tekmi v Mariboru so odpovedali zaradi pomanjkanja snega. Medtem ko je v Mariboru premalo snega, pa ga je v Kranjski Gori preveč. Progo v Podkorenu bo potrebno temeljito utrditi.

»Dokončne odločitve še nismo sprejeli, toda sem 100-odstotno prepričan, da bo organizatorjem iz Maribora, v sodelovanju z lokalnimi smučarskimi delavci, uspelo pripraviti in utrditi progo. Le dogovoriti se še moramo, kako, glede na vremensko situacijo in napovedi,« je po pregledu tekmovalne proge v Podkorenu, kjer je več kot dva metra snega, povedal tekmovalni direktor tehničnih preizkušenj ženskega dela svetovnega pokala Markus Mayr.

Mayr je medijem svoje ugotovitve po snežni kontroli predstavil pred uradno odločitvijo Fisa.

Zlata lisica se tako ponovno seli iz Maribora v Kranjsko Goro, kjer je gostovala tudi lani. Potem ko se ponoči ni dovolj ohladilo in v Mariboru niso mogli pognati snežnih topov, se je kontrolor Mayr odpeljal na kontrolo rezervne proge za 57. Zlato lisico v Kranjsko Goro.

Po pregledu proge v Podkorenu, skupaj z vodjo tekmovanja Mitjo Dragšičem, je Mayr še dejal: »Narediti moramo načrt, kako naprej. Na žalost tokrat ni premalo, temveč preveč snega. Sneg je svež, z veliko zraka, mehek, to je odličen sneg za smučanje, toda ne za tekmovanje. Enostavno ni dovolj trdo. Zato se moramo dogovoriti, kako bodo progo v naslednjih dneh, glede na vremensko situacijo, utrdili.«

Težave s snegom postajajo stalnica tekem v Mariboru. V zadnjih desetih letih so lisičke na Pohorju manjkale na petih prireditvah, nazadnje lani, ko so smučarke še enkrat več gostovale v Kranjski Gori na progi v Podkorenu, ki sicer tradicionalno marca gosti moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc.

Zlato lisico so lani zelo uspešno izpeljali na vitranški strmini, celo s slovenskimi stopničkami, tretjim veleslalomskim mestom domačinke iz Podkorena Mete Hrovat. Je pa covid-19 marca zarezal v načrte organizatorjev pokala Vitranc, saj moškega tekmovanja za svetovni pokal, kljub odlični progi in pogojem, zaradi pandemije novega koronavirusa niso mogli izpeljati.