Slovensko alpsko smučanje je danes doživelo hud udarec. Tik pred začetkom veleslaloma v Adelbodnu, na katerem bi Žan Kranjec branil lansko zmago, je prišlo s Smučarske zveze Slovenije, da najboljši slovenski alpski smučar zapušča prizorišče. Poročali smo, da Vodičan čuti bolečine v križu, a da naj bi zaradi njih izpustil le nedeljski slalom. Toda bolečine so bile na dan tekme prehude, zato so se v slovenski reprezentanci odločili, da 28-letni alpski smučar nemudoma odpotuje domov ter v ljubljanskem kliničnem centru opravi vse potrebne preiskave.

Zdi se, da so se nad Kranjcem v tej sezoni zgrnili črni oblaki, saj je minuli mesec v tragični nesreči izgubil očeta. Včerajšnji in današnji veleslalom v Adelbodnu sta hkrati zadnja pred februarskih svetovnim prvenstvom v Cortini d'Ampezzo, poleg tega pa so bile razmere na najprestižnejšem veleslalomu sezone včeraj natanko takšne, kot Kranjcu najbolj ustrezajo. Proga je bila trda, vidljivost odlična, temperatura pa zimska. Ta čas je za Kranjca najpomembnejše, da ni utrpel hujše poškodbe, zaradi katere bi bila zanje sezona končana.

Čeprav se zaradi koronakrize ob progi Chuenisbärgli ni zbralo na desettisoče gledalcev, je bila prva od dveh veleslalomskih klasik po tradiciji izjemno atraktivna. Adelbodensko veleslalomsko klasiko je dobil Alexis Pinturault. Francoz je bil včeraj ogromen korak, če je merska enota za takšen zapis sekunda, pred Filipom Zubčićem – Zagrebčan je drugo leto zapored zasedel drugo mesto – in Marcom Odermattom. Tudi Švicar in Hrvat sta bila sekundo boljša od naslednjih tekmecev, med katerimi se jim je najbolj približal Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. Pinturault je dosegel najhitrejši čas tako na prvi progi, ko je imel kar 96 stotink prednosti pred Odermattom, kot na drugi, kjer se mu je na tri stotinke približal Roland Leitinger, ki je z 28. mesta po prvi progi napredoval na enajstega. Kljub temu, da je Leitinger dosegel največji preboj na drugi progi, mu je lani uspel še večji podvig. S 27. mesta je namreč napredoval na šesto.

»Ne vem, če sem odpeljal dva svoja najboljša veleslaloma v sezoni, bila pa sta zanesljivo ena najboljših. Sem v izvrstni formi, ki mi omogoča, da napadam na ključnih delih, na preostalih pa držim linijo in ohranjam hitrost. Veselim se obeh ostalih adelbodenskih preizkušenj ter si nadejam visokih uvrstitev,« je po zmagi avstrijski državni televiziji ORF povedal Alexis Pinturault.

Pozitivno je presenetil edini Slovenec na startu Štefan Hadalin, ki se je uvrstil na progo z najvišjo startno številko med vsemi (52). Pred tem je Hadalin le štirikrat v karieri osvojil veleslalomske točke, nazadnje lanskega februarja, ko je bil v Garmisch-Partenkirchnu 25. Vrhničan je na prvi progi dosegel 20. čas. Na drugi je napredoval za eno mesto ter z 19. mestom dosegel svojo drugo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri.