Najboljši slovenski skakalec v letošnji zimi Anže Lanišek je na tretji postaji novoletne turneje v Innsbrucku končno unovčil dobro formo. Potem ko je v Garmisch-Partenkirchnu po zmagi v kvalifikacijah v prvi seriji po doskoku v telemark med vožnjo skozi iztek z rokama podrsal po snegu in zapravil uvrstitev na oder za zmagovalce (končal je na 12. mestu), je na slovitem Bergislu na Tirolskem ohranil popolno zbranost in mirnost. Že v prvi seriji si je z drugim mestom priskakal dobro izhodišče, ki ga je v finalu v zahtevnih razmerah suvereno ubranil.

»Zadovoljen sem s skoki in uvrstitvijo. Drugo mesto mi pomeni še veliko več, ker sem v Garmischu zaradi napake po doskoku zapravil stopničke, pa tudi v kvalifikacijah v Innsbrucku se nisem počutil najbolje. Nehal sem se obremenjevati z rezultatom,« je nastop ocenil 24-letni Anže Lanišek, ki si je po finalnem skoku dal duška s kričanjem. Ob pogledu na vrstni red v skupnem seštevku turneje, v katerem je na šestem mestu, pa vidi, kaj je zapravil z napakama po doskokih v Oberstdorfu in Garmischu. Izgubil je 20 točk, z njimi bi bil v boju za zlatega orla na visokem tretjem mestu.

Peter Prevc je s 13. mestom v Garmischu in 11. v Innsbrucku dosegel svoji najboljši uvrstitvi v letošnji sezoni. »Izplen je podoben kot v Garmischu. Ena serija z manjšo napako, druga je bila zelo dobra in sem napredoval po lestvici. Za Bischofshofen si želim, da bi bili skoki čim bolj podobni finalnemu v Innsbrucku,« je bil zadovoljen Peter Prevc. Točke sta osvojila še brata Cene (23. mesto) in Domen (30. mesto), ki sta v finale prišla kot srečna poraženca.

Potem ko je Slovenija po petih letih znova osvojila stopničke na novoletni turneji, se je oddahnil tudi selektor Robert Hrgota: »Lanišek je naredil dva vrhunska skoka, ker je ostal zbran v težkih razmerah v finalu. Bratje Prevc so nastopili polovično. Vsi so imeli po en dober skok na tekmi. Počasi bo čas, da naredijo po dva dobra skoka na tekmi in bomo tako končno imeli štiri močne fante.« Na zadnji tekmi v Bischofshofnu bo Bora Pavlovčiča, ki je očitno padel v formi, zamenjal Tilen Bartol, ki bo nato nadaljeval pot z ekipo tudi na tekmi konec tedna v Neustadtu.

V boju za zlatega orla sta si včeraj velik spodrsljaj privoščila zmagovalec prve tekme v Oberstdorfu, Nemec Karl Geiger (16. mesto), in vodilni v skupnem seštevku, Norvežan Halvor Egnar Granerud (15. mesto). V najboljšem položaju so Poljaki, ki so trenutno razred zase in turneja spominja na odprto poljsko državno prvenstvo. Na vrhu sta zmagovalca zadnjih dveh tekem Dawid Kubacki in Kamil Stoch. Pred finalom v sredo v Bischofshofnu ima Kamil Stoch 15,2 točke (v dolžini 8,4 metra) prednosti pred Kubackim, Granerud zastaja 20,6 točke (11,4 metra), Geiger pa 24,7 točke (13,7 metra). Premočni zmagovalec Innsbrucka Stoch, ki je dosegel 37. zmago v karieri, ima možnost, da še tretjič postane kralj turneje, Kubacki pa brani lovoriko. »Tekma je bila zahtevna, zlasti po psihološki plati. Pričakuješ, da bo z leti šlo lažje, a je ravno obratno in vse težje je zmagovati. Prav nič ne razmišljam o zlatem orlu, temveč sem osredotočen le na čim boljše skoke v Bischofshofnu,« je povedal 33-letni Kamil Stoch. Danes bo na turneji prost dan.