Ministrstvo za zdravje je začetek poskusnega množičnega testiranja na novi koronavirus s ponedeljka zamaknilo na torek. Kot so pojasnili na ministrstvu, potekajo določena strokovna usklajevanja, med drugim tudi o dodatnih lokacijah poskusnega testiranja. Po napovedi bi morali poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom v ponedeljek začeti v Ljubljani na Kongresnem trgu. Ta dan bi potekalo od 10. do 17. ure, od torka do četrtka pa od 8. do 17. ure. Uro začetka testiranj v torek bodo z ministrstva sporočili v ponedeljek, pa tudi druge informacije.

Posameznik, ki se želi testirati, bo moral s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. V mobilnem laboratoriju naj bi na uro lahko izvedli predvidoma 60 testov.

Včeraj znova pozitivnih več kot tretjina testov

V soboto so v Sloveniji ob 2646 testih potrdili 884 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 33,4 odstotka, je objavila vlada. V bolnišnicah so zdravili 1214 bolnikov s covidom-19, 201 je potreboval intenzivno zdravljenje, v domačo oskrbo so jih odpustili 41. Umrlo je 39 covidnih bolnikov, eden manj kot v petek. V bolnišnicah so zdravili 15 bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje je potreboval eden manj, je razvidno iz vladnih podatkov. V soboto so po podatkih vlade opravili 2954 testov manj kot v petek, potrdili pa 543 okužb manj. V bolnišnicah so v soboto zdravili 15 bolnikov več kot dan prej, intenzivno zdravljenje je potreboval eden manj, je razvidno iz vladnih podatkov. Skupaj je doslej umrlo 2358 bolnikov s covidom-19, potrdili pa so 105.899 okužb, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v soboto pri nas 19.940 aktivnih primerov okužbe. V zadnjih 14 dneh so potrdili 951 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev Slovenije, v zadnjih sedmih dneh pa so povprečno potrdili 1358 okužb na dan.

Največje sedemdnevno povprečje pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev so v soboto zabeležili v jugovzhodni Sloveniji, in sicer 726. Sledijo pomurska regija s 629,4, posavska s 601,5 in savinjska s povprečno 557 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Po sobotnih podatkih o 14-dnevnem povprečju pojavnosti števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev tudi prednjači jugovzhodna Slovenija 1463,1 okužbami. Sledijo posavska regija s 1441,1 okužbami, pomurska regija s 1346,2 in savinjska s povprečno 1189,5 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Največji delež okuženih prebivalcev je bil po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v soboto v občini Velika Polana, in sicer 3,399 odstotka. Več kot dva odstotka okuženih prebivalcev pa je bilo še v občinah Solčava, Polzela, Luče, Mirna Peč, Žužemberk, Šmartno pri Litiji, Šentrupert in Sveti Jurij ob Ščavnici. V soboto so največ, 100 okužb potrdili v Ljubljani, kjer je delež okuženih prebivalcev 0,63. V Mariboru so potrdili 53 okužb, v Slovenski Bistrici 36, v Sevnici 31, v Šentjurju 22 in na Ptuju 21. V ostalih občinah so potrdili manj kot 20 okužb.

Janša: Če je le mogoče, si vesel božič in srečo v novem letu voščimo na daljavo

Predsednik vlade Janez Janša je sicer prek twitterja pozval državljane v naslednjih tednih ne potujejo v tujino. »Še posebej ne v države Balkana, ker je epidemiološka slika povsod slaba. Pogoji za vstop v Slovenijo (in večino drugih držav EU v soseščini) bodo med in po praznikih zaostreni,« je zapisal.

Prav tako je sporočil, da nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč razmer v tednu dni prej. »V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum. Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosimo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za 7 dni. Le v primeru izboljšanja bo mogoče vrtce in šole vsaj delno odpreti po praznikih. Če je le mogoče, si vesel božič in srečo v novem letu voščimo na daljavo. Če se kljub vsemu vseeno odločimo za obisk, še posebej pazimo, da ne izpostavljamo nevarnosti okužb starejše in bolnike s kroničnimi boleznimi,« je še dodal.