Druga veleslalomska preizkušnja za moške v svetovnem pokalu v alpskem smučanju v Santa Caterini je bila povsem drugačna kot sobotna, ko je najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec zasedel drugo mesto. Na pomrznjenem snegu v italijanski Lombardiji je Vodičan z 19. mestom razočaral, saj je dosegel svoj najslabši rezultat v zadnjih dveh letih. Prepričljivo najhitrejši je bil Marco Odermatt, ki je priboril Švici veleslalomsko zmago po desetih sezonah, ko je leta 2011 zmagal v Kranjski Gori Carlo Janka. Odermatt je hkrati sploh prvič nosil rdečo majico vodilnega veleslalomista, ki jo je upravičil že na prvi progi, ko je dosegel najhitrejši čas. Hkrati se je današnji zmagovalec na tretjem veleslalomu še tretjič uvrstil na zmagovalni oder, potem ko je bil v Söldnu drugi, na sobotnem veleslalomu v Santa Caterini pa tretji.

Znova je na drugi progi sijajno napadel sobotni zmagovalec Filip Zubčić. Hrvat je bil po prvi progi 21., na drugi pa z najhitrejšim časom napredoval na tretje mesto. Drugi je bil Američan Tommy Ford, z novo uvrstitvijo med najboljšo četverico pa sta drugič v dveh dneh navdušila Slovak Adam Zampa in Kanadčan Erik Read. Poleg Kranjca, ki je na prvi progi dosegel enajsti čas, na drugi pa 20., sta današnjo tekmo razočarana zapustila tudi v zadnjih letih najboljša veleslalomista Francoz Alexis Pinturault (bil je peti) in Norvežan Henrik Kristoffersen (dvanajsti). Današnji veleslalom so zaznamovale izjemno majhne razlike, saj so si bili z izjemo sijajnega Odermatta alpski smučarji zelo blizu. Drugega in desetega so ločile štiri desetinke, drugega in dvajsetega pa 87 stotink.

Razmere za visoke startne številke so bile na drugem veleslalomu na progi Deborah Compagnoni v Santa Caterini precej slabše kot v soboto. Preboj na drugo progo je sicer s startno številko 58 uspel Italijanu Stefanu Baruffaldiju, ki je bil svetla izjema. Štefan Hadalin je s številko 54 v slabi vidljivosti le za pet stotink zaostal za Američanom Tedom Ligetyjem. V zadnjem desetletju bi Vrhničan s takšnim zaostankom na tekmah svetovnega pokala redno osvajal druga mesta, realnost pa je takšna, da je zmagovalec 24 veleslalomov svetovnega pokala pri 36 letih zasedel 40., Hadalin pa 41. mesto.

»Žal vsak dan ne moremo biti pri vrhu, vemo pa, da tako Žan kot Štefan smučata dobro in sem prepričan, da bo že naslednjo tekmo drugače,« je povedal glavni moški trener Klemen Bergant. »S pol dobre vožnje na tako lahkem terenu ne moreš pričakovati vrhunskega rezultata. Prikazal sem nekaj dobrega smučanja, kar bom prenesel naprej in skušal na naslednjih tekmah pokazati spet svoje najboljše smučanje,« pa je svoj nastop ocenil Žan Kranjec.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo konec tedna za moške nadaljeval v Val d’Iseru, kjer naj bi bil že jutri prvi trening smuka, v soboto smukaška tekma, v nedeljo pa še superveleslalomska. Tudi ženske bodo tekmovale v francoskih Alpah, in sicer v soboto in nedeljo na veleslalomu v Courchevelu.