Ogierju tako zdaj še dva naslova manjkata do najboljšega dirkača vseh časov, rojaka Sebastiena Loeba, ki ima devet lovorik svetovnega prvaka.

Boj za letošnji naslov prvaka pa je bil praktično odločen že v soboto. Takrat je Ogierjev moštveni sotekmovalec Valižan Elfyn Evans, do zadnjega relija vodilni v SP, naredil napako in v snežnem metežu zdrsnil s ceste.

Pred zadnjo postajo sezone, reli v Monzi so sicer v koledar uvrstili naknadno, pa je bil Evans celo v najboljšem položaju. Imel je 17 točk prednosti pred Ogierjem, ob zanj najboljšem scenariju mu ne bi bilo treba niti loviti zmage, ampak bi bilo dovolj drugo mesto.

Nepredvidljive razmere

Toda Valižan je pravzaprav na edini hitrostni preizkušnji, ko tega ne bi smel, naredil napako. V soboto je na cestah v okolici jezera Como, kjer so izpeljali del tekmovanja, zavladalo pravo zimsko vreme. Sneg je v nekaj minutah pobelil cesto in razmere so postalo povsem nepredvidljive. Evans pa je v želji, da ne bi preveč izgubil, pretiraval. V enem od zavojev je bil prehiter, izgubil nadzor nad dirkalnikom, ta pa je potem zdrsnil s ceste in se ustavil ob drevesu nekaj metrov pod njo. Dirkač in sovoznik se nista poškodovala, a sanj o naslovu prvaka je bilo pravzaprav konec že v tistem ovinku.

»Igre je tako rekoč konec, ampak kaj naj rečem? Moraš biti tam, se boriti, poskusiti. Če samo posedaš naokoli v ozadju, ne moreš zmagati. Menim, da smo vsi morali danes tvegati. Sam sem bil seznanjen s takšnimi razmerami, a si nisem predstavljal, da bodo tako ekstremne,« je po sobotnem odstopu dejal Valižan.

Prvenstvo sicer takrat še ni bilo odločeno, saj bi, če bi se kaj podobnega zgodilo tudi tekmecem, Evans zaradi prednosti v seštevku vseeno še lahko postal prvak. Toda Ogier je v drugi polovici relija prevzel pobudo, se prebil v vodstvo, predvsem pa ni delal napak.

Tudi danes, ko so bile na sporedu še zadnje tri hitrostne preizkušnje na dirkališču v Monzi, je bil zanesljiv. Potrdil je prvo mesto na dirki, s tem pa tudi zmago v seštevku sezone.

Od veselja ne bo skakal v zrak

Edini preostali tekmec Estonec Ott Tänak (Hyundai), lanski prvak, je imel zgolj teoretične možnosti, uspešen bi bil le, če bi zmagal na reliju, dobil zadnji »power stage«, obenem pa bi moral Ogier ostati brez točk.

Današnja zmaga je bila že 49. posamični uspeh na najvišji ravni v karieri za Francoza. Drugi v Monzi je bil na koncu Tänak (+ 13,9), tretji pa Španec Dani Sordo (Hyundai; + 15,3).

»Zelo sem vesel, toda ne bom skakal v zrak od navdušenja. Navsezadnje imamo pandemijo in veliko ljudi je prizadetih,« se je za zmerno veselje odločil Francoz.

Že v petek pa je po napaki in tehničnih težavah iz boja za naslov izpadel tudi Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), ki je bil pred Monzo tretji v SP.

Težak konec tedna

Prireditelji v Monzi so kljub nekaterim pomislekom, da trasa ni primerna za reli za SP, našli pravo kombinacijo dirkanja po delih dirkališča, lokalnih cestah in po notranjem delu in dovoznih poteh na dirkališču. Te so se zaradi močnega dežja spremenile v blatne luže in drsalnice, ki so zagrenile življenje marsikomu, sobotni cestni del pa je zaradi zimskih razmer in sneženja spominjal na najboljše izvedbe klasičnega Monte Carla.

»Za vse je bil težak konec tedna. Vsaka hitrostna preizkušnja je bila zahtevna, pravi preizkus. Žal mi je za Elfyna, dobro sva se borila vso sezono, prepričan sem, da bo tudi v naslednji tako,« je o boju za naslov še dejal svetovni prvak.

V končnem seštevku sezone ima tako Ogier 122 točk, Evans je drugi s 114, Tänak pa tretji s 105.

Med konstruktorji pa je letošnja lovorika pripadla Hyundaiju, ki je le za pet točk ugnal Toyoto (241-236).

Sezona 2021 se bo začela z relijem Monte Carlo že 21. januarja.