Olimpija je z zmago proti Aluminiju odgovorila na izziv, ki sta ji ga z zmagama postavila Koper in Maribor. Ljubljančani so se tako vrnili na drugo mesto na lestvici in s točko zaostanka dihajo za ovratnik Mariboru. Varovanci Dina Skendra so rutinirano in prvič v letošnji sezoni brez stresa prišli do zmage proti zadnjeuvrščeni ekipi lige. »Vse smo naredili po načrtu in si olajšali delo s hitrim golom. Spletli smo dobro mrežo, da nas Aluminij ni uspel ogrožati po izgubljenih žogah, zato je imeli le dva protinapada. Imeli smo kontrolo tekme, napadali racionalno in tekmobrez stresa pripeljali do konca,« je bil zadovoljen trener Olimpije Dino Skender.

Olimpija dosegal gole v pravem trenutku

Zasedba Olimpije je bila zaradi odsotnosti Elšnika (4 rumeni kartoni), Koruna, Finka, Marina (imajo zdravstvene težave) in Vukušića (uradno poškodovan) znova zelo premešana. Potem ko sta v soboto v Murski Soboti debitirala Hrvata Milović in Kvesić je včeraj še njun rojak Močinić, že tretja novembrska okrepitev. Z izkušnjami in znanjem so v ekipo prinesli stabilnost ter mirnost, manjka pa jim uigranosti, a so dobrodošli zaradi velikega števila odsotnih. Predvsem pri Močiniću, ki je v Ljubljano prišel šele v torek, je bila vidna zadržanost, zato je strahu pred napako v zvezni vrsti igrala alibi nogomet. »Z njimi smo na zadnjih dveh tekmah delovali veliko bolj resno, kot smo doslej. Tudi ostali so odigrali dve dobri tekmi,« je pohvale delil Skender.

»Na srečo smo gola doseli v najboljšem možnem trenutku, na začetku in koncu prvega polčasa. V drugem polčasu s hitrim tretjim golom dokončali delo. Ker smo imeli še nekaj priložnosti, je naša zmaga zaslužena,« je bil po tekmi zadovoljen kapetan Olimpije Miral Samardžić, ki se je vrnil v obrambno vrsto po poškodbi stegenske mišice. Napadalec Olimpije Đorđe Ivanović se je z dvema golom - prvega je dosegel iz enajstmetrovke, drugega po ukradeni žogi in sijajni podaji Vombergarja - povzpel na vrh lestvice strelcev s sedmimi zadetki. Olimpija je spremenila sistem igre in zaigrala v obrambi s tremi branilci (Milović, Samardžić, Perković). »Ni pomembno, koliko nas je v zadnji vrsti, trije, štirje ali pet. Pomembno je, da zmagujemo. Trije novinci, ki se še privajajo in dajejo maksimum, so prinesli izkušnje, ki so bile pomembne za uspeh proti Aluminiju,« je dodal Samardžić.

Vombergar navdušil Mandarića

Poleg Ivanovića se je v napadu prebudil tudi Andrej Vombergar, ki je sinoči v meglenih Stožicah dosegel četrti gol na zadnjih petih tekmah. S pristopom je na tribuni VIP navdušil predsednika kluba Milana Mandarića, ki je okreval potem, ko je se okužil s koronavirusom. »Potem ko smo postali trdi, čvrsti in organizirani v obrambi, smo nadgradili tudi fazo napada. Napadalci so ujeli formo in začeli zadevati. Končno ima naša igra rep in glavo ter postajamo vse bolj resna ekipa,« je končal Skender, ki je napovedal napad na zmago v nedeljo na derbiju Ljubljanske kotline z Domžalami.

Aluminij, ki je na zadnjih dveh tekmah premagal Olimpijo, je bil skromen. Sanjsko priložnost za goste je zapravil Klepač, ko mu je vratar Žiga Frelih z obrambo tekme preprečil izenačenje, s katerim bi tekma lahko šla v drugačno smer. »Na treningih se zelo trudimo, na tekmah pa delamo individualne napake, za katere smo kaznovani,« je povedal vratar in kapetan Aluminija Luka Janžeković.