Za datum naslednjih parlamentarnih volitev je 26. september prihodnje leto pretekli teden predlagal že nemški notranji minister Horst Seehofer po pogovorih s predstavniki nemških zveznih dežel in parlamentarnih strank.

Merklova se bo s kanclerskega položaja poslovila po skoraj 16 letih. Ravno v nedeljo je namreč minilo 15 let, odkar jo je nemški bundestag prvič potrdil za kanclerko.

Kariero kanclerke, ki je vodila štiri vlade, so zaznamovale številne krize in izzivi. Med odmevnejšimi je bila finančna kriza, ko se je zaradi stroge politike na ravni Evropske unije zamerila predvsem Grkom. Leta 2015 je skoraj zaigrala svojo politično prihodnost, ko je »odprla mejo za vse«. Zdaj pa se sooča še s krizo zaradi pandemije covida-19.

Kdo bo namesto Merklove vodilni kandidat njene stranke CDU na volitvah, še ni znano, niti še ni znano, kdo bo predsednik stranke. Potem ko je Merklova leta 2018 odstopila kot predsednica stranke, jo je nasledila Annegret Kramp-Karrenbauer, a je medtem tudi že ona odstopila z vrha stranke. Zaradi pandemije pa so sedaj že dvakrat preložili kongres, na katerem bi izbirali predsednika stranke.

Za položaj se potegujejo pravnik Friedrich Merz, ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet in zunanjepolitični strokovnjak CDU Norbert Röttgen. Glede na nedavne ankete naj bi največ podpore užival konservativnejši Merz, ki se je za položaj potegoval že leta 2018, ko je zmagala Kramp-Karrenbauerjeva.