Potem ko so pred dobrim mesecem dni digitalni kongres izpeljali Socialni demokrati, jim bo v soboto sledila še Nova Slovenija. Tudi kongres krščanskih demokratov bo volilni, za predsednika pa se poteguje en sam kandidat – sedanji prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin. Na kongresu bodo volili še člane izvršilnega odbora, nadzornega odbora in razsodišča. Za mesto v izvršilnem odboru se poteguje 18 kandidatov, med njimi ministra za delo in za infrastrukturo Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec, vodja poslancev NSi Jožef Horvat, pa Iva Dimic, Vida Čadonič Špelič, Janez Pogorelec ... Na seznamu kandidatov pa ne najdemo bivše predsednice NSi Ljudmile Novak. Glasovanje bo potekalo po pošti.

Matej Tonin je vodenje NSi prevzel v začetku februarja 2018, ko je dotedanja predsednica Ljudmila Novak po neuspešni tekmi za predsednico države ponudila odstop. Po parlamentarnih volitvah leta 2018 se je NSi pod Toninovim vodstvom s prvakom LMŠ Marjanom Šarcem pogovarjala o vstopu v njegovo koalicijo, vendar do dogovora ni prišlo. So pa krščanski demokrati poldrugo leto kasneje vstopili v Janševo koalicijo.

Navdušenje v stranki nad to potezo ni bilo enotno, nekateri člani pa so bili nezadovoljni tudi, ker je Tonin prevzel vodenje obrambnega resorja. Ocenjevali so, da to ni ministrstvo, ki bi stranki in njenemu predsedniku dvigovalo priljubljenost. Ta bojazen se potrjuje. Po zadnji javnomnenjski raziskavi Vox populi bi NSi dobila 7 poslanskih mest, kar je toliko, kot jih ima sedaj. Po vstopu NSi v Janševo koalicijo se tudi krepi ocena, da se stranka odmika od sredine, ki jo je kot svojo politično orientacijo izpostavljala po Toninovem prevzemu vodenja, in da se spet pomika proti desnici.