Prva dirka za VN Turčije po letu 2011 je bila morda res z naskokom najbolj zanimiva in kaotična v letošnji sezoni, a je na koncu kljub temu postregla s pričakovanim razpletom – s slavjem Lewisa Hamiltona. Britanec se je na stezi v bližini Carigrada razveselil že jubilejne desete zmage letos in tako na najlepši možni način proslavil tudi naslov svetovnega prvaka, ki si ga je privozil tri dirke pred koncem prvenstva. Za dirkača Mercedesa je to četrti zaporedni naslov, skupno pa že sedmi, s čimer je izenačil absolutni rekord Michaela Schumacherja. »Sem brez besed. Seveda se moram najprej zahvaliti svojemu moštvu, ki mi je ponudilo priložnost, da lahko dirkam zanj. Na vse člane sem izredno ponosen. Letošnje leto je bilo zaradi koronavirusa zahtevno za vse nas, zato upam, da bo že naslednje boljše,« je povedal Lewis Hamilton, ki je prvo mesto osvojil prav po zaslugi izvrstne moštvene taktike.

Deževni konec tedna v Carigradu je poskrbel, da so se dirkači formule 1 spopadli z najtežjimi razmerami v letošnji sezoni. Mokra, hladna in spolzka steza je karte pošteno premešala že v kvalifikacijah, ki jih je presenetljivo dobil Lance Stroll, za številne zasuke pa poskrbela tudi na dirki. Poleg Hamiltona so bili v igri za zmago namreč tudi Charles Leclerc, Max Verstappen in oba dirkača Racing Pointa Sergio Perez in Stroll. Slednji je vodil več kot polovico dirke, a po drugem postanku v boksih nepričakovano popustil in končal šele na devetem mestu.

Na dirki skorajda ni bilo dirkača, ki vsaj enkrat ne bi izgubil nadzora nad svojim dirkalnikom in se zavrtel na stezi. Bržkone največ težav je imel kar glavni Hamiltonov izzivalec v letošnji sezoni, moštveni kolega Valtteri Bottas. Če bi Finec želel ohraniti upe na osvojitev naslova, bi moral danes osvojiti vsaj enajst točk več od Britanca, a dosežku ni bil niti blizu. Še pred 24. krogom je njegov dirkalnik kar štirikrat zavrtelo, posledično pa je že zelo zgodaj povsem izgubil stik z najboljšimi. Za njegovo popolno blamažo je v zaključku preizkušnje poskrbel kar Hamilton, ki je Bottasa prehitel za cel krog.

Karavano formule 1 čaka naslednja preizkušnja čez 14 dni v Bahrajnu, ki bo gostil dvojček dirk, sezona pa se bo nato končala 13. decembra v Abu Dabiju.