Kaj bi želeli imeti? Ker je terasa približno tri mesece v letu na vetrovnem območju, bi radi, da se jo s strani zapre, po potrebi tudi s prednje strani. Radi imamo svetlobo, zato iščemo rešitev nefiksne opcije. Bolj se nagibamo k materialu, ki potrebuje čim manj vzdrževanja. Na desni strani je en del že pozidan. Tu je mišljena letna kuhinja, nasproti sedežni del in vmes jedilna miza. Ne vemo, kako bi rešili bivališče našega kužka, ki je že od samega začetka vajen bivanja v delu, kjer se vidi zelena ograja. Tu imamo v planu del prostora nameniti letni kuhinji. Ker je v času, ko smo doma, v prostem gibanju, mu moramo narediti prostor za čas, ko nas ni. Vedno je zunaj in ne v hiši. Tako, da naj bi imel za zimski čas dovolj prostora za gibanje. Za vso pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem! Marjanca

Odgovor:

Z vašim prizidkom ste gotovo dodali kakovosten prostor za bivanje v povezavi z naravo. Predlagam vam, da vašo teraso zaprete s steklenimi lamelami, ki drsijo po vodilih, vgrajenih v tlaku. Lamele se lahko odpirajo v različnih smereh. Naj bodo iz kaljenega ali termopanskega stekla, slednje zagotavljajo tudi toplotno zaščito. Stekla so lahko vpeta v kovinske profile. Vzdrževanje steklenih panelov ni zahtevno, saj potrebujejo le redno čiščenje površin. Danes je v Sloveniji več izvajalcev takšnih drsnih steklenih panelov, ki jih uporabljamo tudi za zasteklitve zimskih vrtov.

Vašo teraso lahko v poletnih mesecih povsem odprete in s tem preprečite previsoke temperature v prostoru. V zimskem času pa bo prostor z dodatnim ogrevanjem postal prijeten topel kotiček za opazovanje zasnežene narave ob branju knjige. S prijetnimi nevtralnimi svetlimi barvami bo prostor res prijeten. Predlagam vam, naj bo strop obarvan z belo, vsa oprema naj bo v svetlih peščenih tonih. Za prijetno ambientalno vzdušje morda ob eni od dveh sten namestite bele platnene zavese. V poletnih mesecih vam bo zunanja kuhinja v veselje pri pripravi jedi na terasi. Tudi za vašega hišnega ljubljenčka boste prav gotovo našli prostor na tako prijazno opremljeni terasi – zimskem vrtu.

Inge Kalan Lipar, dipl. univ. inž. arh.