Apple je v torek v sklopu spletne predstavitve »One more thing« (Še to, op. p.) ponudil podrobnejši vpogled v letošnjo najbolj pričakovano računalniško novost iz Cupertina. Gre za nov Applov procesorski sistem na čipu (system on a chip oziroma SoC) M1, ki temelji na arhitekturi ARM, podobno kot sistemi na čipu na pametnih telefonih. Poleg novega procesorja so applovci predstavili tudi prve računalnike, ki bodo novi čip uporabljali.

Čip M1 so izdelali s 5-nanometrskim procesom, sestavlja pa ga osem procesorskih jeder. Od teh so štiri zmogljivejša, štiri pa varčna. Poleg komponente za strojno učenje je v M1 vgrajenih tudi 8 grafičnih jeder. Apple se hvali, da čip M1 prinaša največjo zmogljivost na vat porabe elektrike od vseh računalniških procesorjev. To je sicer impresivna trditev, vendar nas ob napovedanem prehodu vseh Applovih računalnikov na njihove lastne procesorje oziroma čipe na sistemu zanima tudi zgornja meja zmogljivosti. Apple trdi, da je novi prenosnik macbook air s čipom M1 3,5-krat hitrejši od predhodnika z Intelovim procesorjem. Na grafičnem področju naj bi bila razlika še večja. Integrirani grafični procesor v M1 naj bi bil kar petkrat hitrejši v primerjavi z integrirano Intelovo grafično kartico v prejšnjem macbook airu.

Tudi to se sliši obetavno, vendar ob prehodu na novo tehnologijo previdnost ni odveč, zato se splača počakati na prve neodvisne teste zmogljivosti. Dodati velja tudi, da je največja količina delovnega spomina na napravah s čipom M1 16 GB. Skoraj gotovo pa prehod na ARM-arhitekturo prinaša nekatere prednosti, ki smo jih sicer vajeni z mobilnikov.

Ob prednostih tudi izzivi z združljivostjo

Kot prvo gre ponovno omeniti bistveno boljšo energetsko učinkovitost sistemov na čipu v primerjavi s klasičnimi procesorji. To poleg manjše porabe električne energije pomeni tudi manj segrevanja. Slednje ni nepomembno, saj z nižjimi temperaturami delovanja čipov pada tudi potreba po dodatnem hlajenju. S čipom M1 je torej mogoče izdelati prenosnik brez ventilatorjev, kar pomeni, da bo deloval praktično neslišno. Napovedujejo tudi hitrejše zaganjanje naprave in aplikacij.

Del obljub o hitrem zagonu je povezan tudi z novim operacijskim sistemom bigsur, ki je posebej prilagojen arhitekturi ARM. Ta poleg varčnejšega delovanja procesorjev prinaša tudi nekaj dodatnih izzivov. Kot vedo kupci ARM-prenosnikov z windowsi, vsi klasični programi na ARM-napravah ne delujejo. Preprosto niso združljivi z drugačno arhitekturo procesorjev. To težavo ima tudi Apple in zato bo polna tranzicija na njihove čipe trajala dve leti.

Podjetje je namreč zadnje obdobje porabilo za prevod lastnih programov v obliko, ki je združljiva s čipom M1, pri tem delajo tudi drugi proizvajalci programske opreme, vendar vse še ni nared. Lightroom naj bi bil posodobljen do konca leta, photoshop pa šele prihodnje leto. Nista edina. Do tedaj bo nezdružljive programe poganjal emulator rosetta 2, vendar tudi v tem primeru ni znano, kolikšne bodo izgube v učinkovitosti in funkcionalnosti zaradi »tolmačenja«. Vprašanj in pomislekov je za zdaj torej še kar nekaj. Bodo pa nove naprave, če bodo dovolj zmogljive, poganjale vse preostale aplikacije iz Applovega ekosistema. Tudi aplikacije z iphonov.

Kar 20 ur avtonomije baterije na macbook proju

Na dogodku so applovci razkrili tudi prve naprave, ki bodo uporabljale novi čip M1. Kot smo že namignili, bo med njimi povsem novi macbook air, ki bo nasledil »starega«, ki je izšel letos. Dizajn ultralahkega prenosnika ostaja praktično nespremenjen, je pa učinkovitejši procesor močno dvignil avtonomijo baterije. Z brskanjem po spletu bomo baterijo namesto v 11 urah izpraznili v 15 urah, z gledanjem videov pa namesto v 12 urah v impresivnih 18 urah.

Podobno velja za novi macbook pro z diagonalo 13 palcev. Prenosnik naj bi bil 2,8-krat hitrejši od predhodnika in do 5-krat hitrejši na grafičnem področju, ima pa vgrajen tudi ventilator za hlajenje. Brskanje po spletu bo baterijo izpraznilo v 17 urah, za gledanje videov pa bomo imeli na voljo kar 20 ur baterije.

Nabor zaključuje miniaturni namizni računalnik mac mini. Ta naj bi bil trikrat hitrejši od predhodnika in s šestkrat hitrejšo grafiko, energetska učinkovitost pa naj bi zrasla za 60 odstotkov.

Apple je v ZDA že odprl prednaročila za omenjene naprave, v redno prodajo pa stopijo s prihajajočim tednom.