Odstopljeni 52-letni kosovski predsednik Hashim Thaçi je že preživel prvo noč v priporu v Scheveningenu. Svoj odstop in odhod v Haag je napovedal dan prej: »Na sodišču ne bom nastopil kot predsednik Kosova, s čimer hočem zavarovati integriteto naše države.«

Kot nekdanji voditelj OVK je Thaçi obtožen zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov med vojno proti srbski vojski v letih 1998–1999, ki je zahtevala okoli 10.000 smrtnih žrtev, sicer večinoma Albancev, in ki se je končala z 78-dnevnim Natovim bombardiranjem Srbije.

Poleg Thaçija so obtoženi še trije, tudi vodja tajnih služb v OVK Kadri Veseli, ki se je predal rekoč: »Sojenje bo priložnost, da se odgovori na lažne obtožbe in govorice, ki se širijo že vrsto let.«

Prištino je za Scheveningen z istim letalom kot Thaçi in Veseli zapustil tudi nekdanji poveljnik OVK Rexhep Selimi. Že v sredo pa so prijeli govorca OVK Jakupa Krasniqija in ga takoj poslali na Nizozemsko.

Skupaj s tremi obtoženimi vodilnimi člani OVK bo moral Thaçi na haaškem sodišču odgovarjati za smrt okoli sto civilistov ter za mučenja in samovoljna zapiranja več sto oseb. Med njimi so kosovski Srbi, Romi, največ pa je kosovskih Albancev, ki so bili za OVK izdajalci in kolaboranti.

Nastopil bo protipotvarjanju zgodovine

»Obtožnica proti meni in mojim bratom v orožju je majhna cena, ki jo moramo plačati za svobodo našega naroda,« je pred prostovoljnim odhodom v Haag dejal Thaçi in pristavil, da se ne čuti krivega. Na sodišču namerava nastopiti proti poskusom, da se na novo napiše zgodovina. »Kosovo je bilo žrtev, Srbija pa agresor.«

Zahodni diplomati so ga cenili na pogajanjih leta 1999, ker ni zahteval takojšnje neodvisnosti. Ko pa je OVK prevzela oblast, se je izkazalo, da je najmočnejši politik v OVK, in prevzel je vodenje začasne vlade. V tistem času so ga tudi obtoževali, da je financiral OVK s tihotapljenjem kokaina in heroina v zahodno Evropo, pa tudi, da je ukazal likvidacijo voditeljev drugih frakcij v OVK. Ibrahimu Rugovi, ki je za mnoge kosovski Gandi, naj bi grozil s smrtjo.

Pretres za Kosovo

Thaçijev odstop je pravi potres za Kosovo, saj je ta poveljnik OVK obvladoval politično življenje na Kosovu vse od neodvisnosti leta 2008. Predsednik države, ki jo trenutno priznava 98 od 193 članic Združenih narodov in 22 od 27 članic EU, je bil od leta 2016. »Ne gre za slovo, saj se kmalu spet vidimo,« je dejal ob odstopu.

Na Kosovu ga imajo za junaka osvobodilne vojne, a tudi za krivca za bohotenje korupcije v samostojni državi. Položaj predsednika države je zdaj prevzela predsednica parlamenta Vjosa Osmani.