Francoske zdravstvene oblasti so danes sporočile, da se je v zadnjem dnevu v državi z novim koronavirusom okužilo 60.486, kar je največ od začetka epidemije.

Vendar pa je francoski inštitut za javno zdravje ob tem danes opozoril, da so podatki o okuženih za zadnje dni zaradi tehnične napake podcenjeni, kar močno otežuje analizo razvoja epidemije. Napaka je povezana z "ogromnim" številom testiranj na novi koronavirus, ki jih opravijo vsak dan. Tako so številke, čeprav so bile v zadnjih dneh že večkrat rekordne, zagotovo podcenjene, navajajo francoski mediji.

V zadnjih 24 urah je v Franciji umrlo še 828 covidnih bolnikov, skupaj pa 39.845. V francoskih bolnišnicah je trenutno 28.979 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, kar je 553 več kot v četrtek. Od tega jih je na intenzivni negi 4331.

V Italiji ob rekordnih 37.800 okužbah zaostrujejo ukrepe

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili 37.809 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Umrlo je še 446 covidnih bolnikov, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. Zdravstveni minister Roberto Speranza je medtem v parlamentu branil strožje ukrepe za zajezitev virusa, ki so začeli veljati danes.

V slovenski zahodni sosedi so v zadnjem dnevu ob rekordnih 234.245 testiranjih potrdili 37.809 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. Dosedanji rekord, ki so ga zabeležili v četrtek, je znašal 34.505 novih okužb, poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Skupaj se je tako v Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, okužilo 862.681 ljudi. Aktivno okuženih jih je 499.118. Od tega jih je 24.005 v bolnišnicah, kar je približno 750 več kot v četrtek. Povečalo se je tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, trenutno znaša 2515, v četrtek pa jih je bilo 2391.

V zadnjem dnevu je umrlo še 446 bolnikov s covidom-19, kar je največ v drugem valu epidemije. Skupno število smrtnih žrtev je naraslo na 40.638, še kažejo podatki italijanskih oblasti.

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so danes v Italiji zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bo po vsej državi veljala prepoved izhodov med 22. in 5. uro. Poleg tega so zaprli muzeje, sredstva javnega prevoza pa so lahko le polovično zasedena. Trgovski centri bodo ob koncih tedna zaprti, odprte bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Dežele so medtem glede na resnost epidemioloških razmer razdelili na rdeče, oranžne in rumene. V rdečih, med katerimi so Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Med drugim so v veljavi omejitve gibanja. Prebivalci lahko dom zapustijo zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati. Mogoča sta le dostava in prevzem hrane.

Italijanski minister za zdravje Speranza je danes v spodnjem domu parlamenta zagovarjal uvedbo karantene v rdečih deželah. Izpostavil je, da niso imeli druge možnosti. "Brez pomembnih omejitev gibanja, brez bistvenih sprememb v načinu življenja, brez strogega spoštovanja ukrepov, bo sobivanje z virusom do iznajdbe cepiva spektakularno propadlo," je opozoril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Čas je, da stopimo skupaj in da se gremo manj političnih igric, v nasprotnem primeru bo prišlo do zloma," pa je danes opozoril priznan virolog Massimo Galli iz bolnišnice Sacco v Milanu. Tako kot v več drugih bolnišnicah tudi v tej zmanjkuje postelj za bolnike s covidom-19. Bolnišnica v Novari v Piemontu zaradi prezasedenosti v četrtek zvečer nekaj ur ni sprejemala reševalnih vozil z bolniki.

V rdečih deželah so v četrtek izrazili nasprotovanje ukrepom. Voditelji dežel so trdili, da so odločitev o karanteni v Rimu sprejeli na podlagi samovoljno izbranih ali zastarelih zdravstvenih parametrov. Nekateri so zagrozili s pritožbami. Najbolj glasni so bili v Lombardiji, kjer so ukrepe označili za prestroge in opozorili, da bodo imeli pogubne posledice za gospodarstvo.

V Nemčiji prvič več kot 20.000 novih okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so prvič od začetka epidemije v enem dnevu potrdili več kot 20.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah potrdili 21.506 novih okužb. Umrlo je 166 bolnikov s covidom-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tednom dni so v Nemčiji, ki ima približno 83 milijonov prebivalcev, v enem dnevu potrdili 18.681 novih okužb.

Skupno so doslej v Nemčiji potrdili 619.089 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 11.096 bolnikov s covidom-19.

Reprodukcijsko število okužb v Nemčiji je bilo v četrtek zvečer 0,79, dan prej 0,81. To pomeni, da deset okuženih naprej okuži osem ljudi. Če je vrednost reprodukcijskega števila dlje časa pod 1, se število okužb umiri. Reprodukcijo število prikazuje stopnjo okužb za približno teden in pol. Da bi dosegli položaj, ki ga je mogoče nadzorovati, mora biti reprodukcijsko število dlje časa bistveno nižje od 1, in sicer 0,7 ali še manj, navaja dpa.

V ZDA v četrtek potrdili rekordnih več kot 114.000 okužb s koronavirusom

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so v ZDA v četrtek potrdili najmanj 114.876 primerov okužb z novim koronavirusom, skupno število okužb v ZDA pa je naraslo na 9,6 milijona. Za covidom-19 je doslej umrlo že 235.000 Američanov.

Zdravstveni strokovnjaki so že zadnjih nekaj tednov svarili, da bo število dnevnih okužb v ZDA kmalu preseglo 100.000, to je se prvič zgodilo v sredo in ponovilo v četrtek. V četrtek je obenem zaradi covida-19 umrlo najmanj 1159 ljudi, kar je 20 odstotkov več kot prejšnji četrtek.

V četrtek so nove rekorde okužb na dnevni ravni med drugim potrdile zvezne države Kolorado, Illinois, Minnesota, Pensilvanija, Utah in Wisconsin. Najmanj 16 držav pa je podrlo rekorde glede hospitalizacij bolnikov s covidom-19.

New York, kjer se je pandemija po rekordnem aprilu in maju umirila, spet doživlja sicer rahlo rast okužb in smrtnih primerov. V četrtek so našteli 2997 novih okužb, kar predstavlja 1,86 odstotka vseh opravljenih testov, v bolnišnicah je 1277 ljudi, umrlo pa jih je 24.

Poleti in jeseni je v New Yorku na dan umiralo po manj kot deset ljudi. Najhuje je bilo aprila, ko jih je umiralo po 800 na dan.