»Vidimo eksplozijo (...) v smislu, da v samo nekaj dneh v evropski regiji število okužb naraste za milijon,« je povedal Kluge v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP. Dodal je, da se počasi povečuje tudi umrljivost. "Prihaja nekoliko težko obdobje, moramo biti iskreni," je poudaril.

V luči naraščanja okužb in zaostrovanja ukrepov za zajezitev virusa je poudaril, da bi moralo biti zapiranje šol »skrajni ukrep«, predvsem zato ker »ni razlogov, da bi rekli, da so šole glavni vir prenosa okužb«.

»Šole moramo resnično pustiti odprte do zadnjega, saj si ne moremo privoščiti izgubljene generacije zaradi covida-19,« je dejal direktor urada. Obenem je povedal, da »status quo ni možnost«, in pozval k »sorazmernim ciljnim ukrepom«, ki jih je mogoče zaostrovati. Vlade morajo po njegovem mnenju pri sprejemanju ukrepov upoštevati predvidljivost, da ljudje vedo, kaj se bo zgodilo, ko je dosežen določen prag.

Pozval je tudi k splošni uporabi zaščitnih mask. »S splošno uporabo mask in strogim nadzorom nad druženjem lahko do februarja v celotni evropski regiji rešimo 266.000 življenj,« je poudaril Kluge.

V 53 državah, ki jih pokriva evropski urad WHO, je bilo doslej potrjenih več kot 12 milijonov okužb, od tega skoraj dva milijona v zadnjih sedmih dneh. Umrlo je 295.000 ljudi, od tega 19.500 v zadnjem tednu.