Med letoma 1986 in 1991 je kraj Hwaseong na severozahodu Južne Koreje pretreslo deset umorov žensk. Njihova trupla so našli odvržena na njivah, njihove okončine pa so bile zvezane s spodnjimi hlačkami ali nogavicami. Devet umorov je ostalo nerazrešenih, za posilstvo in umor trinajstletne deklice so obsodili moškega, znanega pod imenom Yoon. Novoodkriti dokazi DNK so lani v zločine vpletli danes 57-letnega Lee Chun Jaeja, ki je policiji priznal vseh deset umorov in še štiri dodatne. Yoonu, ki je od prijetja pred več kot 20 leti vztrajal pri nedolžnosti, zdaj sodijo še enkrat, pred sodiščem pa je v njegov prid pričal in prvič o svojem morilskem pohodu javno spregovoril serijski morilec sam.

»Nisem si mislil, da bodo zločini ostali za večno neraziskani,« je začel svojo pripoved. »Še vedno mi ni jasno, kako nisem bil med osumljenci,« je nadaljeval. Leeja so namreč v času iskanja morilca večkrat zaslišali, a so venomer spraševali samo o drugih. »Zločini so se odvijali v moji bližini, svoje vpletenosti vanje se nisem pretirano trudil skriti, zato sem mislil, da me bodo kar hitro našli. Na ulicah je bilo na stotine policistov, nenehno sem se zaletaval v detektive,« je še povedal. Med enim od razgovorov je imel s seboj celo uro ene od žrtev, policija ga je trdo prijela in ga zaslišala, a ne zaradi »spominka«, ki ga niso odkrili, temveč ker ni imel osebnega dokumenta. Kmalu zatem so ga izpustili.

Najstnico umoril brez razloga

»Bilo je čisto impulzivno,« je povsem brezčutno opisoval, kako je brez pravega razloga umoril trinajstletnico. Slišal je, da so nekoga aretirali, a ni vedel, za katerega od umorov, saj jih je bilo toliko. Opravičil se je tako družinam žrtev kot Yoonu, ki je po krivem dve desetletji preždel za zapahi: »Upam, da bodo vsi zdaj našli vsaj malo miru. Kesal se bom do konca življenja.« Lee je sicer že v zaporu in bo tam do konca življenja, ker je leta 1994 posilil in umoril svakinjo. Za druge umore mu ne morejo več soditi, saj so primeri zastarali.

V tistem času so bili (serijski) umori na območju Hwaseonga izjemno neobičajni, kar sicer drži še danes. Policija se je z vsemi močmi trudila najti morilca, po poročanju južnokorejske tiskovne agencije so preiskavi namenili rekordno število dni. A očitno je bila policija še malo preveč odločena pri iskanju storilca, saj so Yoona med prvotnim zaslišanjem mučili, da je priznal grozodejstva, ki jih ni storil. To je že julija priznal vodja lokalne policije in se opravičil vsem vpletenim. Oblasti so se takrat tudi kar »odločile«, da je on odgovoren za vse umore, četudi dokazov za to ni bilo. Yoonu se je s priznanjem pravega morilca odvalil kamen od srca, a mu to ne bo vrnilo let, ki jih je po krivem preživel v zaporu. Upa, da si bo s ponovljenim sojenjem opral ime in si povrnil čast. V vmesnem času so danes 53 let starega moškega zaradi vzornega vedenja sicer že izpustili na prostost. tak