Na Hrvaškem je v zadnjem tednu umrlo 158 bolnikov s covidom-19. Od 25. februarja, ko so v državi zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, je bilo skupaj 628 smrtnih žrtev covida-19.

Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili prejšnji četrtek, ko so potrdili 2776 novih okužb. Hrvaški epidemiologi ocenjujejo, da bo število v naslednjih dneh nihalo, ne izključujejo niti možnosti, da bi v enem dnevu zabeležili več kot 3000 na novo okuženih.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah največ novih primerov okužb na območju Zagrebu, kjer so jih potrdili 331. V primorsko-goranski županiji je bilo 91 novih okužb, v istrski pa 46.

Na Hrvaškem je trenutno 14.079 aktivno okuženih. V bolnišnicah zdravijo 1191 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih jih je 112, kar je največ doslej. V bolnišnicah imajo približno 600 ventilatorjev, hrvaška vlada pa je naročila še dodatne.

Od izbruha epidemije so na Hrvaškem potrdili 54.087 okužb, okrevalo je 39.380 ljudi, trenutno jih je v samoizolaciji 26.888. Opravili so nekaj manj kot 514.200 testov, so še dodali v današnjem sporočilu.

Od danes na Hrvaškem uporabljajo tudi hitre antigenske teste na novi koronavirus. Kot so pojasnili v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) jih lahko uporabljajo pri ljudeh, ki imajo simptome bolezni največ pet dni. Če je hitri test znotraj petih dni od začetka simptomov negativen, ali je minilo več kot pet dni od prvih simptomov, je treba osebo testirati tudi s testom PCR, so poudarili. Pojasnili so, da hitri testi niso tako zanesljivi kot testi PCR, zato je negativen antigenski test potrebno potrditi s testom PCR.

Medtem so največjo športno dvorano na Hrvaškem, zagrebško Areno, pripravili za sprejem bolnikov s covidom-19, ki jih je vse več v hrvaških bolnišnicah. Iz zagrebškega mestnega urada za zdravstvo so ob tem sporočili, da so pripravljeni tudi na sprejem občutno višjega števila bolnikov, kot jih je zdaj.

Na Madžarskem rekordnih 84 novih smrtnih žrtev covida-19

Na Madžarskem je v zadnjih 24 urah umrlo 84 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Z novim koronavirusom se je v zadnjem dnevu okužilo še skoraj 4000 ljudi. Skupaj je ta bolezen zahtevala 1973 smrtnih žrtev.

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana v nasprotju s številnimi drugimi evropskimi državami doslej še ni uvedla omejitev glede množičnega zbiranja, prav tako so odprte trgovine in šole. Orban je v petek pozval k spoštovanju pravil o uporabi zaščitnih mask. Te so že nekaj časa obvezne v kinodvoranah, gledališčih, trgovskih centrih in javnem prevozu, od ponedeljka pa jih je treba uporabljati tudi v restavracijah in na športnih prireditvah.

V Avstriji in Grčiji veljajo zaostreni ukrepi za zajezitev virusa

Evropskim državam, ki zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, se danes pridružujeta še Avstrija in Grčija. V Avstriji, ki jo je včeraj pretresel teroristični napad, bo po novem med 20. in 6. uro v veljavi policijska ura, zapirajo restavracije in hotele. Za podobne ukrepe na najhuje prizadetih območjih se je odločila tudi Grčija.

V Avstriji, kjer so v ponedeljek poročali o 4135 novih okužbah v zadnjem dnevu, so danes za štiri tedne zaprli kulturne ustanove, pa tudi hotele in restavracije. Možna bosta sicer osebni prevzem ali dostava.

Omejili so zasebna druženja, po novem je dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Prepovedane so tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma.

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. Odprti ostajajo tudi frizerji in kozmetični saloni, v katerih veljajo poostreni higienski ukrepi. Fitnesi so od danes zaprti.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je v ponedeljek dopoldne ljudi pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Epidemiološke razmere v državi so namreč že alarmantne, bolnišnice pa se soočajo s preobremenjenostjo, je opozoril. Če se bo sedanji trend nadaljeval, bo v drugi polovici novembra stanje že kritično, je dejal minister.

V ponedeljek zvečer je sicer Avstrijo pretresel teroristični napad v središču Dunaja.

Zaostrovanje tudi v Grčiji

Ukrepe za zajezitev virusa zaostruje tudi Grčija. Na najhuje prizadetih območjih, kot so Atene in Solun, so od danes zaprti klubi, restavracije, kavarne, kinematografi, muzeji in telovadnice. Še naprej pa ostajajo odprte trgovine, šole, frizerji in hoteli. Po državi bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske so po novem obvezne v zaprtih prostorih. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi mesec dni.