CEV je pretekli konec tedna sporočil, da zaradi trenutnih razmer v povezavi s pandemijo koronavirusa izjemoma spreminja letošnji format tekmovanja v skupinskem delu lige prvakov. Ta bo sestavljen iz dveh turnirjev, na katerih bodo nastopile vse ekipe v skupini. Za serijskega slovenskega prvaka ACH Volley to pomeni, da bo prve tri tekme proti nemškemu prvaku Berlin Recycling Volleys, ruskemu Zenitu iz Kazana in še neznanemu kvalifikantu odigral med 8. in 10. decembrom v nemški prestolnici, znova pa se bodo ekipe srečale še na turnirju v Kazanu med 9. in 11. februarjem.

Je odločitev evropske zveze Ljubljančane presenetila? Podpredsednik upravnega odbora in izvršni direktor kluba Aleš Jerala odgovarja, da ne, saj so takšno odločitev po tihem pričakovali. »O morebitni uvedbi turnirskega sistema se je debatiralo že v začetku septembra, a le kot skrajna možnost. A verjetno je to edini način, da se tekmovanje sploh izvede. Z logističnega vidika to pomeni manj potovanj, a hkrati smo ostali brez domačih tekem,« pojasnjuje Aleš Jerala. Dodaja, da so kandidaturo za gostovanje enega od dveh turnirjev vložili tudi sami, a so naleteli na gluha ušesa vodstva CEV. »Bili smo eni od kandidatov. Predstavili smo jim tudi boljše pogoje od konkurence, vendar zaradi trenutne epidemiološke slike v državi ekipe niso želele nastopiti pri nas. A bržkone je bil to le izgovor, da so gostovanje turnirja podelili tistim, ki imajo boljše povezave na CEV, saj so tudi v drugih skupinah organizacijo dobili nosilci,« še pove Jerala.

Koronavirus pobral veliko moči

Edina možnost, da bi slovenski ljubitelji odbojke tudi v letošnji sezoni v Tivoliju spremljali najboljše klube na stari celini, obstaja le v primeru, da se ACH Volley prebije iz skupinskega dela in marca prihodnje leto nastopi v četrtfinalu. »Igranje četrtfinala v Tivoliju so velikopotezne napovedi,« je zadržan trener slovenskih prvakov Matija Pleško, ki ne skriva, da so si tekmovanje želeli odigrati v domačem okolju. »Nov sistem za nas ne pomeni nič dobrega, a tako pač je. Poskušali se bomo kar najbolje pripraviti tako na turnir v Berlinu kot na tistega v Rusiji,« pristavi.

Ljubljanski kolektiv se je sicer v zadnjih tednih spopadal z vdorom koronavirusa v njihovo slačilnico. Zbolela je večina moštva, zato so v klubu prekinili vse dejavnosti in odšli v štirinajstdnevno samoizolacijo. Na treninge so se vrnili včeraj. »Takoj ko smo odšli v samoizolacijo, so igralci prejeli načrt dela, ki so ga izvrševali zdravstvenemu stanju primerno. Premor seveda ni bil dobrodošel in nam je pobral veliko moči. A sedaj so te težave za nami in upam, da se čim prej sestavimo,« pravi odbojkarski strateg, vesel, da nobeden od igralcev ni imel hujšega poteka bolezni. V teh dneh mu sicer največ časa vzame predvsem sestavljanje načrta, kako ekipo vrniti na tekmovalno raven pred okužbo. »Verjemite mi, da o tem razmišljam velik del vsakega dneva. Glede na stanje prilagajam načrte treningov in druge aktivnosti. Najpomembnejše je, da smo izšli iz najhujšega,« sklene Pleško.