Motociklista Suzukija Alex Rins in Joan Mir sta tudi na drugi dirki v Alcanizu dokazala, da jima je proga MotorLand Aragon pisana na kožo. Potem ko sta že preteklo nedeljo osvojila prvo in tretje mesto, sta se Španca znova znašla na zmagovalnih stopničkah. Sicer ne na najvišji, na katero je tokrat stopil Franco Morbidelli, ki se je po letošnjem premiernem slavju v Misanu razveselil druge zmage v karieri.

Petindvajsetletni Italijan je do velikega uspeha prišel v slogu največjih dirkaških mojstrov, saj je s preudarno in premišljeno vožnjo vodil praktično vso dirko. Vodstvo si je privozil po le nekaj uvodnih zavojih, za kar gredo zasluge izključno zmagovalcu sobotnih kvalifikacij Takaakiju Nakagamiju. Eden najbolj konstantnih motociklistov sezone je že v prvem krogu klonil pod pritiskom ter vodstvo poklonil Morbidelliju. Z dirkačem Yamahe je priključek zmogel držati le Rins, a v zaključku popustil in tekmecu prepustil zmago. »Vedel sem, da moram biti agresiven. Ko sem videl, da pred mano ni nikogar, sem v vsakem krogu dal vse od sebe. Bil sem izredno osredotočen, občutek na motorju je bil fantastičen, posledično pa je dirka minila zelo hitro. Moštvo je odlično nastavilo motor, ki je bil zelo hiter,« je dejal Franco Morbidelli.

Precej bolj živahno je bilo dogajanje v ozadju, kjer se je z 12. mesta na tretje uspelo prebiti Miru, na dobri poti do novega solidnega rezultata pa je bil tudi Alex Marquez. Mlajši brat svetovnega prvaka Marca Marqueza je bil znova v igri za stopničke, a je deset krogov pred koncem napravil napako pri prelaganju motocikla in zdrsnil s steze. Na račun njegove napake je mesto pridobil danes šele osmouvrščeni Fabio Quartararo, za katerim je tako nova povprečna predstava. Dolgo časa vodilni motociklist svetovnega prvenstva z izjemo občasnih prebliskov dirka premalo agresivno, kar je voda na mlin njegovemu glavnemu tekmecu za naslov prvaka Miru. Čeprav je Španec še vedno brez zmage, pa je v skupnem seštevku še povečal prednost pred anemičnim Francozom. Ta po novem znaša 14 točk. »Dal sem vse od sebe, težko bi bil še hitrejši. Dirko sem enostavno začel predaleč zadaj, da bi lahko pozneje ujel Morbidellija in Rinsa. Poleg tega sem na začetku morda preveč obrabil svoje gume,« je ocenil Joan Mir.

Dirkače razreda motoGP do zaključka prvenstva ločijo še tri dirke. Naslednja bo osmega novembra v Valencii, ko se bodo pomerili za VN Evrope.