V četrtek je bilo opravljenih 6745 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je bilo 1656 okužb, delež pozitivnih je torej 24,55-odstoten. Zaradi covida-19 je bolnišnično oskrbo potrebovalo 327 oseb, 67 pa intenzivno nego, skupno se tako v bolnišnicah zdravi 394 bolnikov s covidom-19. Umrli sta dve osebi, je na današnji tiskovni konferenci potrdil vladni govorec Jelko Kacin.

Razmere v domovih za starejše so resne, so pa po zagotovilih ministra za delo Janeza Cigler Kralja zaenkrat pod nadzorom. Minister je včeraj obiskal Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kjer je bil seznanjen s potekom vzpostavitve zunanje rdeče cone, pri katerem so sodelovali različni lokalni akterji. Označil ga je za primer dobre prakse. Domovi delujejo pod navodili ministrstva za zdravje in ministrstva za delo. Ustreznost zunanjih prostorov za vzpostavitev rdeče cone ni prepuščena subjektivnim mnenjem, ampak to vselej pregleda in odobri strokovna skupina koordinatorjev za obvladovanje covida-19. Za Gorenjsko to skupino vodi doc. dr. Aleš Rozman. Minister je dodal, da je epidemija razgalila dolgoletne kadrovske primanjkljaje in prostorske omejitve.

»V PKP4 smo samo za domove za starejše za dodatne kadre zagotovili 26 milijonov evrov, poleg tega pa smo v petem protikoronskem paketu, ki začne veljati jutri, pa smo z možnostjo dodatne razporeditve zaposlenih od tam, kjer nimajo virusa oziroma posebnih razmer, v domove, kjer imajo zaradi covida-19 pomanjkanje kadra. Za zaposlene v zdravstvu in socialnovarstvenih zakonih zakon prinaša nove dodatke k plači. Vsi začasno razporejeni bodo upravičeni do dodatka, v vrednosti 20 odstotkov plače,« je ključno težavo pomanjkanja kadrov v domovih komentiral Cigler Kralj. Peti protikoronski paket bo danes objavljen v Uradnem listu RS, začel pa bo veljati jutri. Minister je pri tem izpostavil možnost univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene, ki bo pokril tudi prispevke. Podaljšuje tudi subvencioniranje čakanja na delo doma, za oba ukrepa pa je pogoj izkazan z vsaj 20-odstotnim upadom prihodkov glede na prejšnje leto.

Zapiranje dela gospodarskih dejavnosti

Podpredsednik vlade, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v nadaljevanju spregovoril o napovedanem zapiranju gospodarskih dejavnosti. Dejal je, da so bili ukrepi zaostreni postopoma, in sicer ob upoštevanju tako zdravstva kot gospodarstva na drugi strani. Poslabšanje razmer je vodilo do izredne situacije. Odlok, ki začne veljati jutri, začasno prepoveduje ponudbo in prodajo blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, wellnessih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno. Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, kioski. Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki. Prav tako je dovoljena prodaja na daljavo. Za vse v skladu s policijsko uro velja delovni čas med 6. in 21. uro. Upoštevana morajo biti vsa navodila ministrstva za zdravje in NIJZ.

Starši, ki varstva za otroke ne bodo potrebovali, oproščeni plačila vrtca

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je spregovorila predvsem o vrtcih, ki se bodo z naslednjim tednom (vsaj) za en teden zaprli oziroma bodo delovali v zmanjšanem obsegu. Navedla je, da bo zagotovljeno nujno varstvo otrok za tiste, ki bodo to nujno potrebovali. O odprtih ali zaprtih vrtcih bodo odločali župani na območju, kjer se določen vrtec nahaja. »Župani in županje so tisti, ki najbolje poznajo potrebe lokalnega okolja, na podlagi česar bodo lahko odločali, kateri vrtci in v kateri obliki bodo glede na ta odlok odprti,« je navedla. Starši, ki varstva za svoje otroke ne bodo potrebovali, bodo plačila za vrtec v tem obdobju oproščeni. Nujno potrebo za varstvo v tem tednu bodo na občinski ravni preverjali, »to bo v rokah županov,« je dejala. »V enem tednu smo zabeležili kar 100-odstoten porast okužb med zaposlenimi v vrtcih.« Zato prosi vzgojitelje, naj tudi v skupinah med delom nosijo zaščitne maske.

»To, da imamo naslednji teden jesenske počitnice, je sama sreča,« je dejala, saj bo ostajanje doma tako za vse lažje. »Kako bo izgledal teden po počitnicah pa je predvsem odvisno od epidemiološke slike, ki se bo kazala proti koncu naslednjega tedna,« je navedla. Problematiko toplega obroka, ki ga nekateri učenci prejemajo le v šolah, je komentirala: »Že v tem tednu so otroci, ki so potrebovali prehrano, to prehrano dobili zagotovljeno. Če bo izobraževanje na daljavo potekalo dalj časa, bomo poiskali sistemsko odločitev, da bomo tudi ta velik problem oziroma stisko uspešno naslovili.«

Ministrica je navedla tudi, da je vlada včeraj določila besedilo novele zakona o vrtcih, ki prinaša novost, da bo s prvim septembrom 2021 vrtec brezplačen tudi za drugega otroka.

Poenostavljeno izdajanje potrdil o karanteni

»Spremenjena epidemiološka slika je zahtevala prilagoditve,« je uvodoma navedla v.d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič. »Epidemiologi stikov ne kličejo več in ne obveščajo več ministrstva za zdravje,« je dejala, »z interventnim zakonom pa prinašamo nove ukrepe, da bo obveščenih čimveč tistih, ki so bili v tesnih stikih z okuženo osebo, da bodo takrat lahko doma in da bodo za ta čas dobili nadomestilo dohodka,« je navedla.

»Stvari smo zares poenostavili, kar nam onemogoča strikten nadzor nad izvajanjem karantene na domu, vendar se ta nadzor še vedno izvaja. Če ste bili obveščeni, da ste bili v tesnem stiku z okuženo osebo, boste - če je le mogoče - ostali doma. Za nadomestilo plačila boste potrebovali potrdilo. Predstavnik medicine dela bo skupaj z delodajalcem pogledal, kakšne so možnosti organizacije vašega dela - ali lahko delate od doma, pridete v službo , brez da bi koga ogrožali, ali le morate ostati doma. V kolikor bo treba ostati doma, bo delodajalec sporočil NIJZ, da morate biti doma, NIJZ pa vam bo poslal potrdilo, s katerim boste lahko uveljavljali nadomestilo dohodka. Zanka je takšna zato, da ne bi posamezniki posebej obveščali NIJZ, ko bi menili, da morda potrebujejo karanteno. Za samozaposlene, kmete in tiste, ki nimajo delodajalca, ali imajo takšnega, ki ni tesno povezan z medicino dela, bodo potrdilo dobili tako, da bodo o tesnem stiku obvestili svojega zdravnika ali medicinsko sestro, ki bosta ugotovila, ali je dejansko šlo za tesen stik ter o njem obvestila NIJZ. Ta bo potrdilo posredoval posamezniku, ki bo z njim lahko uveljavljal delovno nadomestilo,« je podrobneje predstavila prenovljen postopek.

O množičnem testiranju državljanov še ni želela govoriti, saj se o tem šele pogovarjajo.