Posebne uprizoritve Škofjeloškega pasijona ob 300. obletnici njegovega nastanka v Škofji Loki prihodnje leto ne bo. Tokrat je organizatorjem načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Zato so se odločili, da dogodek, ki predstavlja tudi ogromen organizacijski zalogaj, prestavijo na postni čas leta 2022. »Že dobra dva meseca se skupaj z režiserjem Borutom Gartnerjem in škofjeloškim županom Tinetom Radinjo pogovarjamo o tem in prišli smo do zaključka, da nam drugega, kot da dogodek prestavimo za eno leto, ne preostane,« pravi vodja projekta Jakob Vrhovec. Kot dodaja, za pol leta tudi ustavljajo priprave na uprizoritev, ponovno pa jih bodo, če bodo razmere dovoljevale, zagnali poleti.

Sodelujoči, ki naj bi jih bilo pri izvedbi kar okoli tisoč, so novico sprejeli z obžalovanjem in hkrati z razumevanjem, poudarja režiser Borut Gartner. »Zdi se mi huje, da bi se zdaj v teh razmerah še naprej pripravljali, potem pa bi ugotovili, da uprizoritve ne bi mogli uresničiti. Do vseh udeleženih moram biti skrajno spoštljiv, saj so med njimi mnogi, ki so sodelovali že leta 1999, le da smo zdaj vsi dvajset let starejši. Ljudem moramo v teh razmerah pustiti, da se ukvarjajo z boleznijo, ki je prišla do nas,« opozarja režiser. Škofjeloški pasijon so po omenjenem letu uprizorili še leta 2000, 2009 in 2015.

Kljub temu da so se priprave na uprizoritev omejile že ob spomladanski razglasitvi epidemije, je po besedah režiserja precej stvari že v teku. »Trenutno bi se morali ukvarjati s kostumografijo, da bi imele šivilje dovolj časa za pripravo kostumov,« opisuje Gartner. Napredek je po njegovem očiten tudi na področju govora. Z lektorsko skupino so že dokončali dramsko besedilo, zvočna montaža besedila je v zaključni fazi. Tudi avdicije po bližnjih šolah, na katere se je za sodelovanje prijavilo kar okoli 80 šolarjev, so že izvedli.

Kljub vsemu bo prihodnje leto posebno

Prestavitev uprizoritve so morali potrditi tudi škofjeloški občinski svetniki. Župan Tine Radinja pravi, da so v odlok zapisali, da je prestavitev omogočena za dve leti. To pomeni, da ob morebitnih slabih razmerah leta 2022 občinskemu svetu ne bo treba ponovno odločati o ponovni prestavitvi dogodka, če bo potrebna. Pomembno pa se mu zdi tudi, da bodo prihodnje leto 300-letnico tega pomembnega besedila v Škofji Loki vendarle zaznamovali, ne glede na razmere.

O tem, kako so restavrirali pasijonsko knjigo, so posneli film, ki ga bodo predvajali ne glede na razmere, zatrjuje vodja projekta Jakob Vrhovec, medtem ko bo izvedba posameznih koncertov, ki bodo tvorili procesijo, in razstav ter strokovnih simpozijev odvisna od razmer. »Kaj bomo zagotovo izvedli ob 300. obletnici, danes še ne morem natančno povedati,« pravi. Po prvem scenariju bodo vse dogodke izvedli za gledalce v živo, če bodo razmere to dopuščale. Po drugem scenariju bodo udeležbo na nekaterih omejili, druge pa preselili na splet, po tretjem scenariju, če bodo v postnem času prihodnje leto veljale stroge omejitve, pa bodo vsi dogodki zgolj za virtualno udeležbo. »Vendar to ni poslanstvo pasijona,« opozarja vodja projekta. Po Gartnerjevi zamisli bi v tem primeru na splet lahko preselili govorjeni posnetek pasijona, da bi bili tisti, ki se bodo lotili prebirati najstarejše dramsko besedilo v slovenskem jeziku, seznanjeni s pravilno izgovarjavo. V procesiji bi lahko izpostavil tudi najbolj znamenite like, skupaj z umetniki oblikoval njihove podobe in bi jih tako s pomočjo sodobne tehnologije predstavil čim širši množici ljudi, dodaja režiser.