Deset bolnikov je umrlo v Zagrebu, trije pa v Osijeku, poroča portal index.hr. Po podatkih županijskih štabov civilne zaščite je največ novih okužb znova potrjenih v Zagrebu in sicer 705. O porastu okužb so poročali iz več županij, tudi iz istrske, kjer so potrdili kar 41 okužb. Od tega jih je 33 uvoženih iz drugih delov Hrvaške, največ iz Reke (19). O rekordnih 41 novih okužbah poročajo tudi iz dubrovniško-neretvanske županije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po podatkih nacionalnega štaba je v državi aktivnih okužb 7380. V bolnišnicah se zdravi 661 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je na ventilatorjih 46. Doslej so v državi potrdili 29.850 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 406 bolnikov.

V Avstriji rekordnih 2435 novih okužb, več kot 2000 tudi na Madžarskem

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2435 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije covida-19 v tej državi, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Več kot 2000 na novo okuženih so zabeležili tudi na Madžarskem, kjer je covidu-19 v zadnjem dnevu podleglo 46 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Madžarskem so doslej potrdili več kot 52.000 okužb z novim koronavirusom, trenutno pa je aktivnih več kot 35.600 primerov. V madžarskih bolnišnicah se zaradi koronavirusne bolezni 19 trenutno zdravi 2132 bolnikov, med njimi jih je 197 na ventilatorjih. Za covidom-19 je umrlo 1305 ljudi, po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI piše na spletni strani madžarske vlade, posvečeni covidu-19.

V Avstriji so v zadnjem dnevu prvič od začetka pandemije potrdili več kot 2000 na novo okuženih, in sicer 2435, skupno pa doslej več kot 71.800. O rekordnem številu okužb danes poročajo s prestolnice Dunaj, Spodnje Avstrije in Tirolske. Sedemdnevna incidenca, torej število okuženih na 100.000 prebivalcev, trenutno znaša 121,4.

"Zdaj si moramo z vsemi močmi prizadevati za stabilizacijo razmer ter ustavitev trenutnega strmega naraščanja števila okužb," je v sporočilu za javnost poudaril avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

V avstrijskih bolnišnicah sta na zdravljenju 1002 obolela s covidom-19, med njimi jih 161 potrebuje intenzivno nego. Največ bolnikov s covidom-19 se je v bolnišnicah v Avstriji zdravilo 31. marca, in sicer 1100, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Za posledicami covida-19 je umrlo 941, med njimi 16 v zadnjem dnevu.

V Nemčiji našteli rekordnih 11.287 okužb

V Nemčiji so znova presegli rekordno dnevno število okužb z novim koronavirusom, saj je inštitut Roberta Kocha danes sporočil, da so v zadnjih 24 urah potrdili 11.287 novih primerov okužbe. Prejšnje najvišje dnevno število je bilo v soboto, ko so poročali o 7830 okužbah.

V Nemčiji tako kot v večjem delu Evrope zadnje tedne dnevno poročajo o več okužbah kot v začetku pandemije v marcu, so pa občutno okrepili testiranja na okužbo. Obstaja možnost, da je v začetku epidemije zaradi manj testiranj ostalo več primerov neugotovljenih.

Oblasti so zaostrile ukrepe, med drugim so prepovedali večja zbiranja. Omejitve so uvedle tudi lokalne oblasti. V Berlinu tako morajo na nekaterih prometnih ulicah maske nositi tudi na prostem.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto državljane pozvala, naj zmanjšajo druženja in naj raje ostanejo doma.

Na Češkem skoraj 15.000 novih okužb

Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih skoraj 15.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so potrdili 14.968 okužb. V državi medtem od danes veljajo novi strožji ukrepi.

Skupno je zaradi covida-19 umrlo 1739 bolnikov, samo v tem tednu 253. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, je doseglo 4417, kar je okoli štirikrat več kot v začetku meseca. V tem obdobju se je število resno obolelih potrojilo, tako da jih je sedaj 657.

V državi medtem od danes veljajo novi strogi ukrepi, ki bodo predvidoma veljali do 3. novembra. Zaprta je večina trgovin in poslovalnic, izjema velja za trgovine z živili, drogerije in lekarne. V veljavi so podobne omejitve gibanja kot spomladi. Od doma gredo lahko prebivalci le, če morajo v službo, k zdravniku ali po nakupih. Dovoljeni pa ostajajo sprehodi v parkih in naravi.

Notranji minister Jan Hamacek je za časnik Pravo dejal, da je vlada uvedla najstrožje ukrepe, ki jih ima na voljo, da pa bodo meje ostale odprte.

Nov rekord na Poljskem

Na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili 12.107 primerov novega koronavirusa, kar je največ od začetka epidemije. Umrlo je še 168 bolnikov s covidom-19, kar je prav tako najvišje število doslej. V državi se spričo vse hitrejšega širjenja virusa obetajo novi omejitveni ukrepi, ki naj bi bili znani še danes. Glede na izjave tiskovnega predstavnika vlade Piotra Muellerja naj bi bila celotna držav razglašena za t. i. rdeče območje. To bi s sabo prineslo ukrepe, kakršna je prepoved določenih dogodkov in omejitev zbiranja več kot desetih ljudi.

Novi ukrepi naj bi vključevali tudi šolanje na daljavo za starejše šolarje in omejitev števila ljudi v trgovinah, besede Muellerja povzema nemška tiskovna agencija dpa. Omejitve gibanja zaenkrat niso predvidene.