Tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand je dejal, da »zadnji razvoj dogodkov samo potrjuje naše skrbi«, pri čemer je mislil na zaskrbljenost komisije glede neodvisnosti madžarskega pravosodja v poročilu o vladavini prava, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Še posebej zaskrbljujoči so ukrepi za znižanje meril za imenovanje sodnikov oziroma predsednika vrhovnega sodišča in povečanje parlamentarnega nadzora nad pravosodjem, je dodal Wigand. »Razvoj dogodkov bomo še naprej pozorno spremljali,« je poudaril.

Madžarski poslanci so Andrasa Vargo za novega predsednika vrhovnega sodišča v ponedeljek izvolili kljub nasprotovanju sodnega sveta. Ta je oktobra zavrnil njegovo imenovanje, saj da jih skrbi vpliv na neodvisnost vrhovnega sodišča.

V minulih devetih letih je bil Varga namestnik državnega tožilca Petra Polta, ki je bil večkrat tarča kritik, tudi s strani Evropske unije. Očitali so mu namreč, da ignorira pozive glede uvedbe preiskav zaradi suma korupcije pri osebah, ki so blizu Orbana.