Za kršitev premirja se državi medsebojno obtožujeta. Tiskovna predstavnica armenske vojske Šušan Stepanjan je danes sporočila, da se na jugu regije nadaljujejo spopadi. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je na Twitterju sporočil, da je azerbajdžanska vojska osvobodila več kot deset vasi v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do dogovora o humanitarnem premirju je prišlo po veliki zaostritvi konflikta v soboto, ko je raketa v azerbajdžanskem mestu Gandža ubila 13 ljudi, med njimi majhne otroke, še okoli 50 ljudi pa je bilo ranjenih.

Spor med državama zaradi gorate, odročne regije, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njej živijo pretežno Armenci, je sicer star že desetletja. Potem ko je krvava vojna terjala kar 30.000 življenj, sta državi leta 1994 le dosegli prekinitev ognja, s katero so se razmere bolj ali manj umirile.

Zadnja zaostritev spopadov, ki trajajo približno tri tedne, je najhujša po letu 2014. Doslej je bilo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ubitih že več kot 700 ljudi, med njimi okoli 80 civilistov. Pravo število žrtev konflikta je verjetno še precej višje, saj Azerbajdžan ne objavlja števila žrtev med svojimi vojaki.