Slovenija je do težko pričakovane zmage na prvi od dveh letošnjih tekem svetovnega pokala kajakašev in kanuistov na divjih vodah v slalomu prišla prav v zadnji disciplini tridnevnega sporeda v Tacnu. 29-letni kanuist Luka Božič je s popolnim napadom, v katerem je bilo veliko tveganja na robu kazenskih sekund, ugnal sicer okrnjeno mednarodno konkurenco. Tako je po letu 2018 (Seu d’Urgell) prišel do druge zmage v kanuju enosedu v svetovnem pokalu, eno pa ima še v kanuju dvosedu s Sašem Taljatom. Ker je bila to njegova prva zmaga v Tacnu, jo je sprejel zelo čustveno. Prav s ciljem, da bi se s treningi čim bolj spoprijateljil z zahtevno progo v Tacnu, se je pred leti z Modreja ob Soči preselil v Ljubljano.

Božič je zmagovalni čoln poslal v Bratislavo

»Nisem pričakoval, da bo moja prva zmaga v Tacnu nekaj posebnega. Čeprav tribune niso polne in je bila konkurenca okrnjena, me prevevajo posebni občutki. Ponosen sem, da sem za konec sezone pokazal najboljšo predstavo. Potrdil sem izjemno pripravljenost, saj sem v sedmih letih prišel na takšno raven, da se lahko tudi z napakami kosam z najboljšimi. V Tacnu sem napredoval iz vožnje v vožnjo. V finalu nisem imel najboljših občutkov, a sem se bojeval do konca in to mi je prineslo zmago,« je žarel od ponosa Luka Božič, ki je bil pred štirimi tedni, ko je bil četrti na evropskem prvenstvu v Pragi, vidno razočaran. Misli bo hitro usmeril v naslednjo sezono, ko ga čaka hud interni boj v slovenski reprezentanci s Savškom in ostalimi z eno olimpijsko vozovnico. Ker se v novem čolnu ni počutil najbolje, je tekmoval s starim iz lanske sezone, ki ga je včeraj takoj po tekmi poslal v Bratislavo, da mu za olimpijsko sezono izdelajo povsem enakega. Medtem ko je Božič proslavljal zmago, je bil evropski prvak Benjamin Savšek vidno razočaran. Potem ko je bil po prvi tretjini proge hitrejši od Božiča (za njegovo vrhunsko vožnjo je slišal na startu), je v spodnjem delu padal iz napake v napako in naredil tri dotike.

Čeprav je osvojil drugo mesto, je najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer ob prihodu v cilj le zamahnil z roko in s tem pokazal nezadovoljstvo. Kauzer je bil v polfinalu na progi z zelo odprto postavitvijo najhitrejši, a je v finalu na vseh merjenjih vmesnega časa zaostajal za 29-letnim Švedom Isakom Ohstromom, ki večino leta živi in trenira na Slovaškem, kjer je doma njegovo dekle. »Že po štirih vratih sem videl, da bo težko,« je razplet komentiral njegov oče in trener Peter Kauzer, medtem ko je prenašal sinov čoln, saj je sin moral na razglasitev. Na njej podeljevalci, med katerimi je bil tudi direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc, zaradi varnostnih ukrepov (covid-19) kolajn prvim trem niso obesili okrog vratu, ampak so jih tekmovalci sami vzeli s pladnja. Kauzer je bil v Tancu na stopničkah že sedmič (štiri zmage in tri druga mesta), prvo kolajno (srebrno) pa je na progi pod Šmarno goro osvojil že pred 15 leti na evropskem prvenstvu.

Kauzer: Upam, da bomo vsi premagali virus

»Žal v finalu nisem ponovil vožnje iz polfinala. Proga v Tacnu je zelo nepredvidljiva, saj voda pri tako visokem vodostaju zelo niha. Čoln mi ni stekel, zato sem se mučil od starta do cilja. Po tako čudni sezoni sem zadovoljen, saj sem bil drugi na dveh mednarodnih tekmah, evropskem prvenstvu v Pragi in svetovnem pokalu v Tacnu, kjer sem si želel višjo uvrstitev. Težko se je bilo motivirati v že skoraj zimskih razmerah,« je pripovedoval Peter Kauzer, ki se je odločil, da na drugi tekmi svetovnega pokala v začetku novembra v Pauju v Franciji ne bo nastopil. Enako bo naredil večji del slovenske reprezentance.

»Zdaj grem domov v Hrastnik k ženi in hčerki ter se bom malo odklopil,« je dodal Kauzer, ki je priporočilo #ostani doma spoštoval tudi tako, da ga včeraj ni bilo med gledalci v Tacnu. V preteklosti je zimo preživel na pripravah v Avstraliji, letos to ne bo mogoče. Obstaja možnost, da bi v Združenih arabskih emiratih naredili mehurček za treninge za tekmovalce iz Evrope. Ne želi si, da bi celo zimo preživel v Sloveniji in veslal pri temperaturah pod lediščem. »Na izbirne tekme za olimpijsko ekipo bom prišel vrhunsko pripravljen in zelo motiviran. Upam, da bomo vsi premagali virus in znova živeli normalno,« je končal Kauzer.

Tudi med kajakašicami je Eva Terčelj po drugem mestu v polfinalu pričakovala več od četrtega mesta. Za presenečenje dneva sta za dvojno francosko zmago poskrbeli sestrični Prigent. »Razočarana sem zaradi dveh dotikov. Vozila sem napadalno, a sem naredila napaki, a takšen je šport. Sezono si bom zapomnila po četrtih mestih,« je bila kratka Eva Terčelj. Petih mest in s tem uvrstitev kariere sta se veselila Vid Kuder Marušič (brez dotika bi zmagal), ki je gene podedoval po očetu Fedji Marušiču, in Ajda Novak.