Začetek 55. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju se za slovensko reprezentanco ni začel po optimističnem scenariju. Vseeno uvrstitvi Mete Hrovat na šesto in Žana Kranjca na sedmo mesto kažeta, da sta ta čas najboljša slovenska alpska smučarja na začetku v stiku s svetovnim vrhom. Boljši ženski vtis je na drugi progi z odstopom pokvarila Tina Robnik, Ana Bucik se z 21. mestom, sicer njeno drugo najboljšo veleslalomsko uvrstitvijo, ne bo preveč hvalila. Preostala Slovenca, Neja Dvornik in Štefan Hadalin, se nista uvrstila na drugo progo. Najbolje sta sezono začela Italijanka Marta Bassino in Norvežan Lucas Braathen, ki se je pri 20 letih veselil prvenca v svetovnem pokalu. Izmed reprezentanc so se najbolj izkazale Italijanke in Švicarji.

Žan Kranjec po prvi progi drugi

Odlično izhodišče je imel Žan Kranjec. Lani četrti veleslalomist sveta je na prvi progi dosegel drugi čas, prvič je bil najhitrejši po polovici dirke Švicar Mauro Caviezel. Na drugi progi, ki jo je postavil slovenski trener Klemen Bergant, je Kranjec največ časa izgubil v strmini, kjer je bil na prvi progi daleč najhitrejši, ter nazadoval za pet mest. »Nastop na prvi progi je bil soliden, a sem imel še rezerve. Na drugi sem sicer smučal pogumno, a premalo napadal progo, bolj je ona mene. Konkurenca je zelo izenačena in če ne smučaš ves čas na limitu, hitro nazaduješ. Nadejal sem si boljše uvrstitve kot sedmo mesto, a vseeno menim, da grem lahko pogumno naprej,« je svoj nastop ocenil Žan Kranjec, ki je na drugi progi dosegel šele 17. čas.

»Na zadnjih treningih nam ni šlo po načrtih, zato smo imeli pred tekmo kup vprašanj. Menim, da je Žan na njih odgovoril po najboljšem scenariju, saj mu ni bilo lahko. Söldenska tekma je pokazala, da je konkurenca pri vrhu strašna in da se na vsaki tekmi obeta mesarsko klanje. Le odlična priprava na tekmo in vrhunska izvedba na njej bosta omogočili boj za najvišja mesta. Za razliko od Žana je bil na treningih hiter Štefan Hadalin, ki pa ni izkoristil dobrih razmer na progi,« je slovenska nastopa ocenil glavni moški trener Klemen Bergant. »Na celotni progi sem se 'matral', ni bilo dovolj užitka. Skupek vsega je rezultat, ki sem ga dosegel,« je bil kratek Štefan Hadalin.

Različna obraza Mete Hrovat

Najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat je Sölden zapustila s pozitivnimi občutki. Potem ko na prvi progi ob slabši vidljivosti ni upala napasti proge, kot bi jo morala za boj za vrh, je na drugi progi dosegla šesti čas ter s 13. napredovala na šesto mesto. »Na prvi proge sem se ves čas lovila, nisem našla pravega načrta, kako izpeljati progo. Na drugi progi je bilo drugače, tako da Sölden zapuščam s pozitivnimi mislimi,« je povedala Meta Hrovat, ki je dosegla svojo daleč najboljšo uvrstitev na ledeniškem uvodu v sezono. Kranjskogorčanka je bila sicer lani še na boljši poti, a je zaradi napake tik pred ciljem odstopila.

Tina Robnik je startala v prvi jakostni skupini, na prvi progi pa dosegla dvanajsti čas. Na drugi ni našla pravega ritma in je v strmini odstopila. »Razočarana sem zaradi odstopa, po drugi strani pa tudi optimistična, saj sem izpeljala nekaj zavojev tako, kot si želim. Gremo naprej,« napoveduje Tina Robnik. Ana Bucik pa je z 21. mestom svojo najboljšo söldensko uvrstitev izboljšala za dve mesti. »Sposobna sem mnogo več, kot sem pokazala. Upam, da mi bo to uspelo na naslednjih preizkušnjah,« je odločna Primorka.

Presenetljivi zmagovalec

Minulo zimo so veleslalomsko sezono zaznamovali Henrik Kristoffersen, Alexis Pinturault, Filip Zubčić in Žan Kranjec, Norvežana, Francoza, Hrvata in Slovenca pa je ob koncu sezone ločilo le 30 točk. Omenjena četverica je na ledeniku Rettenbach sicer dosegla vidna mesta, od četrtega do dvanajstega. Dobila pa je nepričakovano zaušnico. Na ledeniškem uvodu je navdušila predvsem švicarska reprezentanca in Lucas Braathen, edini milenijec (rojen v 21. stoletju) med trideseterico finalistov. Čeprav je Norvežan dosegel svoj daleč največji uspeh, je Braathen v minuli sezoni večkrat opozoril, da se razvija v izvrstnega smučarja. Na veleslalomih se je v Söldnu (s startno številko 40 je bil šesti) in Alti Badii uvrstil med najboljšo deseterico, na slalomih pa v Zagrebu in Kitzbühlu, kjer je bil celo četrti. Izjemen talent je z drugim mestom potrdil Marco Odermatt. Triindvajsetletni Švicar je v minuli sezoni dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, ko je bil najhitrejši na superveleslalomu v Beaver Creeku, sicer pa se je pred Söldnom štirikrat uvrstil na zmagovalne stopničke. Analiza rezultatov kaže, da so nov boleč veleslalomski poraz doživeli Avstrijci, saj je bil na domači tekmi najboljši Stefan Brennsteiner na 17. mestu.

Pri ženskah sta bili razred zase Marta Bassino in lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Federica Brignone. »Če me že prehiti katera tekmovalka, najraje vidim, da je to Italijanka. V takšnem primeru je veselje popolno,« pravi Federica Brignone. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se je z najhitrejšim časom druge proge prebila Slovakinja Petra Vlhova, ki je bila po prvi progi deseta. Lanska zmagovalka Söldna Alice Robinson je bila po prvi progi četrta, potem pa je nazadovala na dvanajsto mesto. Avstrijci so doživeli rezultatski polom tudi v ženski konkurenci, saj je bila najboljša Katharina Truppe petnajsta. Opomnimo še, da zmagovalka Söldna Marta Bassino tekmuje na istem proizvajalcu smuči kot Meta Hrovat, in sicer Salomonu. Med proizvajalci se je pri moških zmage veselil Atomic.