V skupnem seštevku na vrhu ni prišlo do sprememb, saj še naprej v vodstvu ostaja Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step). Sprva je bil drugi Nizozemcem Wilco Kelderman (Sunweb) ki ima 48 sekund zaostanka, a so sodniki manjši skupini kolesarjev prisodili isti čas kot glavnini, zaradi česar je na drugem mestu ostal Španec Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), ki ima 43 sekund zaostanka za 22-letnim Portugalcem.

Petkova trasa je ponudila precej stresnih trenutkov za favorite. Pot od Matere do Brindisija je bila sicer ena najkrajših na Giru (143 km), toda že vremenska napoved je narekovala veliko dogajanja zaradi močnega bočnega vetra. V prvih 50 kilometrih je bila povprečna hitrost več kot 51 km/h, zaradi vetra pa so se ustvarili ešaloni, v katere so se ujeli številni najboljši.

V prvi skupini je bil nosilec rožnate majice, Portugalec Joao Almeida skupaj z Italijanom Vincenzom Nibalijem in Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom. V drugi pa Danec Jakob Fuglsang, Španec Pello Bilbao in še nekateri drugi favoriti, medtem ko je največ v tretji skupini zaostal Britanec Simon Yates.

Ko je druga skupina priključila k prvi, je ritem nekoliko padel, zaradi česar se je tudi tretja skupina uspela priključiti večji skupini glavnine v ospredju. Pobeg zaradi hitrosti v glavnini tokrat ni imel možnosti za uspeh, v zadnji del etape, v katerem je prišlo do novega množičnega padca po zapletu z ograjo, pa so v ospredje prišli sprinterski vlaki.

Znova pa nihče ni segel niti do pet ekipi Groupama-FDJ in predvsem možu v vijoličasti majici najboljšega sprinterja, Demaru, ki je še drugi dan zapovrstjo zanesljivo dobil sprint glavnine. Pred tem je dobil še četrto etapo za "hat-trick" na Giru. Skupaj je v tej skrajšani sezoni zabeležil že 13 zmag. Drugo mesto je osvojil Slovak Peter Sagan, tretji je bil Matthews, ki pa je zaostal več dolžin kolesa.

»Odpeljal sem se vsem, a čutil na zadnjem kolesu Sagana, ki sem ga uspel zadržati za sabo,« je dejal Demare po tretji zmagi. Sodniki so mu zmago pripisali, čeprav je v sprintu zamenjal smer, kar po pravilih ni dovoljeno. Toda Sagan ni prišel poleg Francoza in rezultati so obveljali.

»Zaradi močnega vetra smo v zaključku vozili v manjših skupinah, pred zaključnim pospeševanjem pa sem še malce čakal zaradi vetra v prsi. Trenutek za sprint je bil perfekten, tudi delo ekipe je bilo popolno. Opravili so odličen posel,« je o zahtevnosti etape razlagal 29-letni francoski zvezdnik.

Oba slovenska predstavnika sta bila v sedmi etapi pri začelju uvrščenih. Jan Tratnik je z zaostankom minute in 15 sekund končal kot 131., Domen Novak pa je bil 161. (+ 5:44). V skupnem seštevku kolesarja Bahrain-McLarna zasedata 61. oziroma 155. mesto.

V soboto bo na vrsti 200 kilometrov dolga etapa od Giovinazza do Vieste z enim daljšim vzponom sredi trase, zaradi česar je pričakovati nov spopad sprinterjev, ki bodo ohranili stik z najmočnejšimi prek Monte Sant'Angela 94 kilometrov pred ciljem.