Dogajanje je pripeljalo do tega, da so košarkarji Cedevite Olimpije tekmo 2. kroga evropskega pokala proti Bursasporju izgubili z 0:20. Po propozicijah tekmovanja mora namreč klub tekmo igrati, če ima na voljo osem zdravih košarkarjev. Medtem ko v nobeni drugi državi s tem nimajo težav, je Olimpija po okužbi Alena Hodžića morala v desetdnevno karanteno, čeprav je od takrat opravila še dve testiranji, ki sta pokazali, da so ostali igralci negativni. Turško moštvo, ki je bilo od ponedeljka v Ljubljani, se kar ni uspelo načuditi škodovanju države lastnemu športnemu klubu. Dogajanje je šokiralo tudi države v ligi ABA, pri katerih so te stvari urejene, nekatere pa športu tudi pomagajo, kot denimo Srbija, ki je že pred časom sprejela sklep, da so testiranja na koronavirus za njihove športnike in športnice brezplačna.

Košarkarji Cedevite Olimpije so v nedeljo v Stožicah igrali tekmo 1. kroga lige ABA proti Krki. Pred tem so v 1.krogu evropskega pokala gostovali v Parizu pri Nanterru, nemudoma po povratku v domovino pa opravili testiranje, ki je pokazalo, da so vsi košarkarji negativni. V nedeljo dopoldne so opravili nova testiranja pred 2. krogom evropskega pokala, ko bi se v sredo morali pomeriti proti Bursasporju. Ljubljančani so rezultate pričakovali v ponedeljek dopoldne, a jih je med polčasom tekme proti Krki presenetil klic z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz), da je eden od posameznikov okužen. Kasneje se je izkazalo, da gre za Alena Hodžića, ki ni imel in še naprej nima nobenih simptomov bolezni, košarkarji obeh ekip pa so takoj po koncu odšli v samoizolacijo, kot tudi sodniška trojica Damir Javor, Mario Majkić in Matej Špendl. Ker so se zavedali, da sledi desetdnevna karantena in da bodo posledice hude, saj je pravilnik evropskega pokala jasen, so pri Olimpiji nemudoma krenili v akcijo ter dan in noč garali za to, da bi jim država odobrila izjemo in da bi sredino tekmo proti Bursasporju lahko odigrali. A zaman. Pomagali niso niti negativni testi novih testiranj pri ostalih igralcih, niti pismo prvega moža evrolige Jordija Bertomeua zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju in državni sekretarki na ministrstvu za zdravje Tini Bregant.

Pa naj razume, kdor lahko

Košarkarji Olimpije so tako morali v desetdnevno karanteno, ki se jim izteče v torek ob polnoči. Ker je tekma 3. kroga evropskega pokala proti Gran Canarii na sporedu v torek ob 18.30 v Stožicah, obstaja velika verjetnost, da Ljubljančani tudi te tekme ne bodo odigrali, kar pomeni, da bi si s tremi porazi na prvih treh tekmah praktično že zaprli vrata napredovanja v drugi krog. To pa je bil ob visokih finančnih vložkih eden glavnih ciljev kluba v letošnji sezoni. V kolikor bo tekma slučajno prestavljena na sredo, pa bodo košarkarji Olimpije v njo vstopili praktično iz karantene, torej desetdnevnega mirovanja med štirimi stenami, brez priprave in z bistveno povečanimi možnostmi za poškodbe. Posledice tako dolge neaktivnosti bo klub v letošnji sezoni gotovo plačal še na marsikateri tekmi. »V vseh državah, iz katerih prihajajo naši tekmeci, so predpisi in smernice drugačni. V skladu s propozicijami tekmovanja lahko v primeru enega pozitivnega ali morda celo več pozitivnih primerov ekipa še vedno nastopi na tekmi in nadaljuje trenažni proces, seveda ob tem, da preostanek ekipe prejme negativne izide testiranja in da je igralec, ki prejme pozitiven rezultat, umaknjen v samoizolacijo. Na odgovorne apeliramo, da spremenijo obstoječe predpise, omejitve in smernice ter dovolijo, da vse slovenske športne ekipe v primeru pozitivnega primera znotraj ekipe športnika ali športnico pošljejo v karanteno, drugi pa ob predložitvi negativnega testa lahko nadaljujejo trenažni proces. Če bodo še naprej veljali obstoječi ukrepi, bodo vsi slovenski klubi nekonkurenčni v vrhunskih evropskih tekmovanjih, to pa ima lahko velik vpliv na slovenski šport v celoti,« situacijo ocenjuje direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec.

Ob Olimpiji desetdnevno karanteno prestajajo tudi košarkarji Krke, pa čeprav so bili prav vsi košarkarji in člani strokovnega vodstva na testiranjih negativni. Glede na obstoječe ukrepe lahko zaključimo, da v kolikor bi Novomeščani tekmo igrali v tujini, bili v stiku z okuženo osebo in se v domovino vrnili z veljavnimi negativnimi testi, jim v karanteno ne bi bilo potrebno, ker pa so jo igrali v Ljubljani, jim negativni testi ne koristijo. Pa naj razume, kdor lahko. Še bolj bizarna pa so dvojna merila Nijz kar se tiče sodnikov. Javor, Majkić in Špendl so namreč po tekmi prav tako odšli v samoizolacijo, a je na začudenje vseh Špendl že v sredo, torej tri dni kasneje, sodil tekmo 3. kroga državnega prvenstva med Primorsko in Triglavom, Damir Javor pa včeraj, štiri dni kasneje, obračun 2. kroga evrolige med Realom Madridom in Valencio. In ko smo ravno pri Damirju Javorju – sodil je tudi tekmo 1. kroga evrolige med Barcelono in CSKA iz Moskve, po katerem so testiranja pokazala, da sta s koronavirusom okužena trener Barcelone Šarunas Jasikevičius in njegov pomočnik Dariuš Maskoliunas ter košarkarji CSKA Nikola Milutinov, Janis Strelnieks in Semen Antonov. Omenjeni so odšli v samoizolacijo, drugi pa so opravili testiranja in po negativnih rezultatih nadaljevali s treningi in tekmovanji.

Kacin navedel lažni podatek

Da so veljavni ukrepi za slovenski šport škodljivi in na dolgi rok morda celo pogubni, se zavedajo tudi nekateri politiki. Poslanca Socialnih demokratov Matjaž Nemec in Gregor Židan sta tako na predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča naslovila pobudo v zvezi s spremembo predpisov, omejitev in smernic v primeru okužbe s koronavirusom v slovenskih športnih ekipah, ki sta jo naslovila tudi na ministra za zdravje Tomaža Gantarja in ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. A zaenkrat se ni spremenilo (še) nič. Medtem ko so praktično vse države po Evropi in svetu storile vse, da lahko šport živi naprej, saj se zavedajo njegovega pomena za mladino, družbo in gospodarstvo, mu pri nas ne le, da ne pomagajo, temveč mu pod noge celo mečejo polena. Ob uspehih pa so ti isti politiki prvi, ki si radi prilastijo del zaslug in silijo v ospredje. Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji konferenci šel celo tako daleč, da je kot razlog, zakaj za šport ne bi smelo biti izjem, navedel lažni podatek, da so na kolesarski dirki po Franciji izločili vsako ekipo, ki je imela pozitiven primer na koronavirus. To seveda ne drži, saj je bilo pravilo, da bi izločili ekipo, če bi imela v posameznem tednu dva ali več okužena. Ali je vladni govorec podal napačni podatek namerno ali ne, niti ni pomembno. Pomemben je odnos politike do športa. Ta pa je že od nekdaj na psu.