Dramski igralec Peter Boštjančič je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana, nagrade za življenjsko delo na področju gledališča. Danes dopoldne so to novico v SNG Maribor tudi uradno oznanili javnosti, nagrado pa mu bodo slovesno izročili ob zaključku festivala, 25. oktobra.

»Fizični« igralec

Boštjančič je debitiral na odru SNG Maribor leta 1976, 17 let je bil nato zaposlen v SLG Celje, leta 1997 pa se je redno zaposlil v Drami SNG Maribor, kjer je zaposlen še danes. Vmes je sodeloval še s PDG Nova Gorica, PDG Kranj in Gledališčem Pekarna Ljubljana. Leta 1998 je ustanovil Studio Gledališče, kjer je tudi sam režiral kar nekaj predstav, veliko let je namenil tudi delu z mladimi gledališkimi navdušenci, za kar je prejel zlato plaketo ZKD Slovenije. Igral je tudi v številnih celovečernih in televizijskih filmih.

Dramaturg in prodekan na UL AGRFT Blaž Lukan, član žirije za podelitev nagrade Borštnikov prstan, je v utemeljitvi k nagradi med drugim zapisal, da je Boštjančič »že kot mlad igralec učinkovito združeval telesno in govorno plat vloge in je v tem pogledu zagotovo predhodnik današnjih fizičnih igralcev; zanj so vir gledališča drama, torej tekst, dialog, odnosi med dramskimi liki. A nikdar drama kot suhoparna literatura, temveč kot živi zapis življenja, kot pogoj za živost gledališča, lika, igre, na katero se odziva tudi gledalec.«

Festivalski vrvež se začenja

Ob zaključku festivala bodo podelili tudi preostale nagrade, in sicer znotraj nabora desetih predstav tekmovalnega programa festivala, ki jih je izmed 110 ogledanih izbral Rok Bozovičar. Selektor izpostavlja, da so se v letošnjem izboru znašle predstave, ki jih odlikujejo razvejane poetike, pristopi in kontekstualni poudarki, ki so družbeno osmišljeni in tvorni, tudi v omejenih pogojih dela, v katerih zadnje mesece delujejo gledališča. Nagrade bodo razglasili ob zaključku festivala.

Borštnikovo srečanje bo v petek v Veliki dvorani SNG Maribor slovesno zagnala gostujoča plesna skupina tanzmainz s predstavo Soul Chain uveljavljene koreografinje Sharon Eyal, dolgoletne plesalke in umetniške vodje skupine Batsheva Dance Company, ki je nastala v produkciji Staatstheatra Mainz. A do takrat se bo odvilo še nekaj predfestivalskih dogodkov, med drugim bo na ogled dvanajst domačih in pet tujih (študentskih in mladinskih) produkcij po izboru umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka.