Haraldu bodo norveški zdravniki pod vodstvom kraljevega osebnega zdravnika Bjorna Bendza zamenjali umetno zaklopko, ki so mu jo vstavili leta 2005. Njena življenjska doba namreč znaša od 10 do 15 let.

Operacija, ki jih na leto izvedejo več sto, bo potekala pod lokalno anestezijo. Bendz je povedal, da jo morajo opraviti za to, da bo lahko 83-letnik lažje dihal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Norveškega monarha so sicer zaradi težav z dihanjem v bolnišnico v Oslu za nekaj dni sprejeli konec septembra. Zapustil jo je v začetku preteklega tedna.

Zaradi bolniškega dopusta je moral pretekli petek izpustiti odprtje norveškega parlamenta, na katerem ga je nadomeščal prestolonaslednik, princ Haakon.

Kralj Harald je nekaj obveznosti izpustil že decembra lani zaradi virusne okužbe. V začetku januarja je zaradi vrtoglavice teden dni preživel v bolnišnici. Več operacij je imel že v preteklosti, leta 2003 so ga operirali zaradi raka na mehurju.

Je sicer zaprisežen športnik in jadralec ter je zastopal Norveško na jadralski prireditvah na olimpijskih igrah. V zadnjih letih je krhkega zdravja, vendar zavrača možnost, da bi abdiciral.