»Bolnišnica še naprej spremlja njegovo stanje. Kralj ostaja na bolniškem dopustu do 4. oktobra,« so navedli v kraljevi palači po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Zaradi bolniškega dopusta bo tako moral v petek izpustiti odprtje norveškega parlamenta. Tega se bosta udeležila kraljica Sonja in prestolonaslednik, princ Haakon, ki očeta nadomešča v času odsotnosti. Haakon sicer zaradi krhkega zdravja očeta vodi kraljevino že od konca lanskega leta.

Norveškega kralja, ki je na prestolu že več kot 29 let, so v univerzitetno kraljevo bolnišnico Rikshospitalet v Oslu v petek sprejeli zaradi težav z dihanjem. Tedaj so v kraljevi palači poudarili, da nima covida-19.

Decembra lani je kralj Harald zaradi virusne okužbe odpovedal nekaj obveznosti, vendar je imel letni novoletni govor, kot je bilo predvideno. V začetku januarja je zaradi vrtoglavice teden dni preživel v bolnišnici. Leta 2003 so ga operirali zaradi raka na mehurju, leta 2005 pa zaradi težav s srcem.

Norveški kralj je zaprisežen športnik in jadralec ter je zastopal Norveško na jadralski prireditvah na olimpijskih igrah. V zadnjih letih je krhkega zdravja, vendar zavrača možnost, da bi abdiciral.