Mednarodna košarkarska zveza Fiba je septembra sprejela odločitev, da bodo reprezentančne kvalifikacijske tekme za naslednji evropski prvenstvi, predvidene za november 2020 in februar 2021, potekale v tako imenovanih "mehurčkih" oziroma varovanih okoljih.

Na podlagi prispelih kandidatur za organizacijo je Slovenija dobila izvedbo slovenske skupine v kvalifikacijah za moško EP, košarkarice pa bodo svoje tekme igrale v Grčiji, je sporočila KZS.

V moški konkurenci bo reprezentance Slovenije, Ukrajine, Avstrije in Madžarske gostila Ljubljana. Po vzoru lige NBA bodo vsi udeleženci tekem ter osebje celoten kvalifikacijski cikel v "mehurčku", ki zajema hotelsko namestitev, dvorano ter prevoze.

Košarkarska zveza Slovenije je že začela priprave na košarkarski november. V tretjem krogu bosta 28. novembra tekmi Avstrija - Madžarska in Slovenija - Ukrajina, v četrtem pa 30. novembra Ukrajina - Avstrija in Slovenija - Madžarska.

Pri ženskah bo drugi kvalifikacijski cikel za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2021 med 8. in 16. novembrom, tekme pa bodo na sporedu 12. in 14. novembra. Slovenke v grškem "mehurčku" na Kreti najprej čaka obračun z Islandijo ter nato še derbi z gostiteljicami.

Za februarska termina Fiba še ni izbrala gostiteljev "mehurčkov", kandidaturo pa je oddala tudi KZS.