Tratnik je bil do drugega vmesnega časa celo v boju za prvo peterico, saj je zasedal šesto mesto, ob koncu pa je izgubil nekaj časa in končal kot 11. z zaostankom 42 sekund. Drugi slovenski predstavnik, Domen Novak, je bil 142. z zaostankom dveh minut in 14 sekund.

Izjemni Italijan z vzdevkom "Top Ganna" je preizkušnjo na Siciliji končal s časom 15:24, kar je pomenilo povprečno hitrost 58,831 km/h. S tem je zaostal le za povprečno hitrostjo Belgijca Rika Verbruggheja na Giru leta 2001, ko je 7,6 kilometra dolgo traso odpeljal s hitrostjo 58,874 km/h.

Drugo mesto je na uvodni etapi 103. dirke po Italiji osvojil Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step). Dvaindvajsetletni Portugalec, ki je zaostal 22 sekund, velja za izjemnega talenta, mnogi pa ga že na letošnjem prvencu na tritedenskih dirkah vidijo pri samem vrhu. Tretji je bil na koncu Danec Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), ki je imel isti čas kot Portugalec.

Izmed favoritov je bil pri vrhu Valižan Geraint Thomas, ki po neuspešnem nadaljevanju sezone v avgustu letos cilja na prvo osvojitev Gira. Za Ganno je na četrtem mestu zaostal 25 sekund, a si pred ostalimi kandidati za rožnato majico po 21 etapah v Milanu nabral kar nekaj prednosti.

Anglež Simon Yates (Mitchelton-Scott) je za zmagovalcem Toura leta 2018 zaostal 26 sekund, Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) minuto in šest sekund, Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) minuto in 21 sekund, Danec Jakob Fuglsang (Astana) pa minuto in 24 sekund.

So pa organizatorji že med uvodnim kronometrom poslušali ogromno kritik zaradi slabe asfaltne površine in močnega vetra, ki je kolesarjem povzročal ogromno preglavic. Padel je denimo Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki je moral končati Giro, še preden se je ta dobro začel.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa od Alcama do Agrigenta (149 km). Zadnji vzpon do cilja pa bo ponudil novo priložnost za favorite, da si nadenejo rožnato majico vodilnega, ki jo bo nosil Ganna.