"Pripadniki nezakonitih oboroženih skupin, tudi iz Sirije in Libije, sodelujejo v bojih v Gorskem Karabahu," je navedlo rusko zunanje ministrstvo. "Smo močno zaskrbljeni nad temi procesi, ki ne samo zaostrujejo napetosti na območju konflikta, ampak ustvarjajo tudi dolgotrajne grožnje varnosti vseh držav v regiji," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Armenija je v minulih dneh Turčijo, ki je zaveznica Azerbajdžana, obtožila, da v Gorski Karabah pošilja "plačance".

Rusko zunanje ministrstvo v izjavi Ankare ne omenja. Je pa vodstva "zainteresiranih držav" pozvala k preprečevanju sodelovanja "tujih teroristov in plačancev" v spopadih, navaja AFP.

Od nedelje na območju Gorskega Karabaha potekajo najhujši spopadi med Azerbajdžanom in Armenijo v več letih. Spor glede tega območja, ki si ga lastita obe državi, sicer sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gorski Karabah je pod nadzorom Armenije, mednarodnopravno pa je del Azerbajdžana.

Obe državi zavračata pozive k dialogu, s katerim bi končali spopade, ki so doslej zahtevali že več kot 100 življenj. Armenski premier Nikol Pašinjan je danes sporočil, da mirovni pogovori z Azerbajdžanom ob posredovanju Rusije na tej točki ne bi bili primerni.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev pa je zatrdil, da se bodo borili, dokler armenske sile ne bodo zapustile spornega območja.